Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
28.03.2022.

Ministar nacionalne odbrane Republike Angole u poseti Srbiji



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa ministrom nacionalne odbrane i veterana otadžbine Republike Angole Žoaom Erneštom duš Santošom o unapređenju saradnje dveju zemalja u oblasti odbrane. Kako je istakao, već druga poseta ministra duš Santoša Srbiji za manje od godinu dana dovoljno govori o  prijateljstvu koje povezuje naše zemlje već više decenija, uprkos geografskoj udaljenosti.

Ministar Stefanović je istakao da je poseta visoke državne i vojne delegacije Republike Angole našoj zemlji veoma značajna za razvoj sveukupnih bilateralnih odnosa, a naročito u oblasti odbrane, pre svega na poljima vojnotehničke, vojno-vojne, vojnobrazovne i vojnomedicinske saradnje. On je, takođe, ukazao na značaj redovnih zasedanja Zajedničkog komiteta za saradnju u oblasti odbrane između dve zemlje koji doprinose unapređenju odnosa, te nastupu i poslovanju srpskih preduzeća na angolskom tržištu.

Ministar Stefanović se zahvalio i ovom prilikom Republici Angoli na principijelnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije.

Ministar duš Santoš zahvalio se ministru Stefanoviću na srdačnom dočeku i izrazio opredeljenje svoje zemlje za dalje jačanje saradnje u oblasti odbrane. On je istakao da Republika Angola veoma ceni prijateljske odnose sa Republikom Srbijom i naglasio da će dosadašnja dostignuća partnerstva izmeću dva ministarstva, kao i zajednički projekti u budućnosti, doprineti razvoju sveukupnih bilateralnih odnosa.

Ranije danas predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Teteom Antonijom i ministrom nacionalne odbrane Republike Angole duš Santošom, sa kojima je razgovarao o jačanju bilateralne saradnje, posebno u oblasti ekonomije, odbrane i poljoprivrede. Sastanku na Andrićevom vencu prisustvovao je i ministar Stefanović.