Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
10.12.2021.

Učešće jedinica Vojske Srbije na vežbi u NemačkojPripadnici Vojske Srbije učestvuju na međunarodnoj vežbi „Združeni odgovor 16“ (Combined Resolve 16), koja se od 6. do 20. decembra održava u multinacionalnom centru za obuku „Hoenfels“ u Saveznoj Republici Nemačkoj.
Vežbu zajednički organizuju Evropska i Afrička komanda Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, a osim pešadijskog voda i voda vojne policije iz sastava Vojske Srbije, na njoj učestvuju i pripadnici oružanih snaga deset drugih zemalja, ukupno oko 4600 vojnika i starešina.
 
Cilj vežbe je razvoj interoperabilnosti i međusobnog razumevanja kopnenih vojski partnerskih zemalja u toku izvođenja operacija podrške miru, a tokom višenedeljnog boravka na poligonu u Nemačkoj uvežbavaju se taktike, tehnike i procedure koje se primenjuju prilikom napadnih i odbrambenih operacija na taktičkom nivou i borbe u urbanoj sredini u dnevnim i noćnim uslovima.
Vojska Srbije učestvuje na vežbi pod nazivom „Združeni odgovor“ u Saveznoj Republici Nemačkoj od 2012. godine angažovanjem jedinica ranga voda ili čete iz sastava Kopnene vojske.