Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
15.11.2021.

Ministar Stefanović na 101. Rouz-Rot seminaru Parlamentarne skupštine NATO



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović istakao je danas, obraćajući se na 101. Rouz-Rot seminaru Parlamentarne skupštine NATO u Narodnoj skupštini Republike Srbije, da je Srbija veoma zadovoljna ostvarenim rezultatima kroz učešće u programu Partnerstvo za mir i da je taj okvir saradnje za nas optimalan, jer nemamo aspiracije za punopravno članstvo u Alijansi.   

Govoreći o bezbednosti u našem regionu tokom obraćanja, ministar Stefanović je takođe visoko ocenio saradnju sa KFOR-om i zatražio da upotrebi sav svoj autoritet da blagovremeno spreči bilo kakavu nepromišljenu, nelegitimnu i nasilnu akciju takozvanih snaga bezbednosti iz Prištine usmerenu ka Srbima na Kosovu i Metohiji.
- Mi veoma cenimo saradnju sa Parlamentarnom skupštinom NATO, veoma smo aktivni u njoj i u tome vidimo zaista važan deo naše ukupne saradnje sa NATO, koja je intenzivna na mnogo nivoa, a naročito na nivou naših parlamentaraca. Prošlo je tačno 15 godina otkako je Republika Srbija pristupila i postala član programa Partnerstvo za mir. Mi smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima u ovom obliku saradnje, jer smo njegovim okvirima ostvarili naše interese koji se tiču očuvanja bezbednosti i stabilnosti regiona u kojem živimo, kao i reformi i unapređenja našeg sistema odbrane, čemu smo veoma posvećeni. Uveren sam da su učešćem Republike Srbije u ovom programu do sada zadovoljni i naši partneri, imajući u vidu naše aktivno učešće na međunarodnom planu, pre svega u okviru međunarodnih mirovnih misija u okviru Ujedinjenih nacija – rekao je ministar Stefanović.
 
„Visok stepen saglasnosti sa našim partnerima u programu Partnerstvo za mir“
 
On je naveo da je  Partnerstvo za mir dobar primer integrativnih okvira u kojima Republika Srbija ima veoma visok stepen saglasnosti sa svojim partnerima o svom mestu i ulozi, kao i o ostvarenju zajedničkih interesa koji se ogledaju u očuvanju kolektivne bezbednosti, visokog stepena saradnje i pravaca u kojima ta saradnja treba da ide i u budućnosti.
 
- Smatramo da je ovaj okvir saradnje koji smo do sada postigli u okviru Partnerstva za mir optimalan, kada se radi o našoj ukupnoj saradnji sa NATO, jer nemamo aspiracije za punopravno članstvo u Alijansi. Ovakva pozicija Republike Srbije polazi, sa jedne strane, od naše strateške opredeljenosti ka vojnoj neutralnosti, ali ujedno i naše spremnosti i otvorenosti da sarađujemo do nivoa koji obezbeđuje dovoljan zajednički napor za suprotstavljanje svim savremenim bezbednosnim izazovima i stalno unapređenje naše sposobnosti da čuvamo mir i stabilnost u čitavom regionu na kojem živimo – istakao je ministar Stefanović.

„Ponosni smo na stalnu modernizaciju naših oružanih snaga“
 
Republika Srbija posvećena je konstantnom unapređenju svog sistema odbrane i to je jedan od temelja njene ukupne državne politike, naglasio je ministar odbrane.
 
- Duboko smo uvereni da je stalni napredak naših odbrambenih kapaciteta i resursa naše neotuđivo pravo, ali i više od toga – to je naša obaveza prema očuvanju našeg suvereniteta, teritorijalnog integriteta i bezbednosti naših građana. Ovakva pozicija Republike Srbije, imajući u vidu naš veoma razvijen kompleks saradnje i u okviru Partnerstva za mir i Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih bezbednosnih integracija, garantuje očuvanje mira i stabilnosti na samo u nacionalnim, već i u regionalnim okvirima. Takođe, mi smo ponosni na stalnu modernizaciju naših oružanih snaga i povećanje svih naših odbrambenih kapaciteta, zato što time pokazujemo odgovornost prema očuvanju nacionalne i kolektivne bezbednosti i stabilnosti, baš kao što to rade i sve druge odgovorne i demokratske države – istakao je ministar Stefanović.  

On je ocenio da važnu ulogu u ostvarivanju ove naše strateške opredeljenosti ima svakako i naše članstvo u programu „Partnerstvo za mir“, kao i naša razvijena bilateralna saradnja u oblasti odbrane sa svim njegovim članicama i sa članicama NATO.
 
-Svi zajedno svesni smo činjenice da se region kojem pripadamo i dalje suočava sa nizom bezbednosnih izazova i pretnji i ne postoji način da na njih efikasno odgovorimo bez stalnog i sistematičnog unapređenja našeg sistema odbrane i razvijene saradnje sa našim partnerima. Srbija bez savremenih oružanih snaga i bez opredeljenja za stabilnost i mir u svojem okruženju, ne bi mogla da odgovori tom zadatku. To vrlo dobro znaju i naši partneri u programu Partnerstvo za mir i zato cenimo njihovu podršku konstantnom podizanju performansi naših odbrambenih resursa – rekao je ministar Stefanović.
 
Kako je naveo, snagu naših ukupnih kapaciteta imali smo priliku da pokažemo u mnogim dosadašnjim situacijama, koje su pretile bezbednosti i naše zemlje i našeg okruženja, ali i šireg prostora Evrope.
 
- Pomenuću samo naše učešće u saniranju posledica elementarnih nepogoda, kao i naš doprinos međunarodnim mirovnim misijama širom sveta u kojima učestvuju pripadnici Vojske Srbije. Tu je svakako i naš doprinos u upravljanju migrantskom krizom, ali i u borbi protiv pandemije virusa kovid-19, kao i suprostavljanju globalnim bezbednosnim izazovima čije posledice i sada trpimo, ali u njihovom rešavanju aktivno i učestvujemo.  Nažalost, naš region je i dalje prostor sa specifičnim bezbednosnim izazovima i Republika Srbija je svim svojim kapacitetima usredsređena na njihovo trajno rešavanje. Ovde pre svega mislim na pitanje Kosova i Metohije gde preduzimamo ogromne napore i na političkom i diplomatskom planu, jer smatramo da je to jedini put kojim je moguće izgraditi kompromis, a preko njega i dugotrajan mir, stabilnost i bolju perspektivu i za Srbe i za Albance – poručio je ministar Stefanović.

„KFOR-a da upotrebi sav svoj autoritet da blagovremeno spreči nelegitimne i nasilne akcije Prištine“

On je dodao da ovakva opredeljenost Republike Srbije ne dobija adekvatan odgovor od privremenih vlasti u Prištini, čije ponašanje i odluke često predstavljaju istinsku pretnju po bezbednost ne samo u okviru naše južne pokrajine, već i u celom regionu.
 
- Najizloženiji takvom avanturističkom ponašanju su pre svega Srbi koji žive u našoj južnoj pokrajini i koji danas ne mogu da budu spokojni za svoju bezbednost i bezbednost svojih porodica i svoje imovine. Prištinske vlasti su jedini i isključivi faktor koji pod stalnom napetošću drži srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji, preduzima akcije mimo svih međunarodnih odluka i dogovora, ugrožavajući na taj način i širu bezbednosnu sliku, na regionalnom nivou. Iskoristiću i ovu priliku da podržim misiju KFOR-a na Kosovu i Metohiji i da visoko ocenim našu zajedničku saradnju, kao i sve njene aktivnosti na terenu, ali da u isto vreme još jednom zatražim da upotrebi sav svoj autoritet da blagovremeno spreči bilo kakvu nepromišljenu, nelegitimnu i nasilnu akciju takozvanih snaga bezbednosti iz Prištine usmerenu ka Srbima na Kosovu i Metohiji – rekao je Stefanović.
 
Ministar je još jednom iskazao punu spremnost Srbije za dalju saradnju u okviru Partnerstva za mir, ističući da smatramo da je ta saradnja u našem najboljem interesu, ali i u interesu ukupne bezbednosti ovog dela Evrope.
 
-Što se tiče Republike Srbije, uveravam vas da će Srbija i dalje biti pouzdan partner u okviru ovog programa i da će u skladu sa svim prihvaćenim obavezama odgovoriti zajedničkim ciljevima za očuvanje kolektivne bezbednosti i borbe protiv svih izazova kojima smo zajedno izloženi – poručio je ministar Stefanović.