Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
20.10.2021.

Sastanak ministra Stefanovića i ministarke Taner



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa saveznom ministarkom odbrane Republike Austrije Klaudijom Taner, koja boravi u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji. Ministar Stefanović se ovom prilikom zahvalio Austriji na podršci koju pruža Srbiji na putu evrointegracija.  
 
Razgovorima delegacija dveju ministarstava prethodio je svečani doček na platou ispred Starog Generalštaba, uz počasni stroj Garde Vojske Srbije i intoniranje himni dveju država. Nakon sastanka, ministar Stefanović se zahvalio austrijskoj koleginici na odluci da poseti Srbiju u složenim okolnostima epidemije kovida-19 i drugih izazova u čitavoj Evropi.
 
– Drago mi je da imamo priliku da vam uzvratimo gostoprimstvo, koje je naša delegacija imala kada smo u septembru posetili Austriju. Ova poseta dolazi u trenutku kada je Evropska komisija završila svoj izveštaj o napretku Srbije, koji naša zemlja ocenjuje kao jedan od najpozitivnijih poslednjih godina, a Austrija je jedna od zemalja članica Evropske unije koja snažno podržava Srbiju na njenom evropskom putu. Želim i ovom prilikom da vam se zahvalim na takvoj vrsti podrške, jer Srbija želi, kao svoj najznačajniji spoljnopolitički cilj, da ostvari članstvo u EU. I to ne samo simbolično, već u smislu dostizanje standarda i vrednosti – rekao je ministar Stefanović.
 
On je istakao i da je na tom putu važna i saradnja naših dveju zemalja u oblasti bezbednosti i podsetio da je prošlog meseca potpisan i Sporazum o vojnoj saradnji između dve vlade.
 
- Osim unapređenja saradnje u oblasti vojnog obrazovanja i vojnog zdravstva, danas smo razgovarali i o obuci naših specijalnih jedinica u uslovima planinskog ratovanja, u čemu Austrija ima izuzetno iskustvo, kao i nastavku saradnje u oblasti ABHO-a. Smatramo da nam Austrija može pomoći da naš centar u Kruševcu dosegne još veći nivo, a razmatrali smo i mogućnosti zajedničkog učešća u mirovnim misijama UN i EU, jer poverenje i prijateljstvo koje postoji između naša dva ministarstva odbrane i dve vojske garantuje da bi ta misija bila veoma uspešna – ocenio je Stefanović.

Ministar Stefanović je istakao i da je za Srbiju pitanje regionalne stabilnosti veoma važno.
 
– Zahvalni smo Austriji koja se trudi da doprinese izgradnji partnerstva i u ovom regionu i u celoj Evropi. Mi smo danas razgovarali o izazovima sa kojima se Srbija susreće, pa čak i o temama na koje naše dve države nemaju identične poglede, poput pitanja Kosova i Metohije. Upoznao sam  ministarku Taner sa aktuelnom situacijom u našoj južnoj pokrajini i izneo stav Srbije da smatramo da su pregovori veoma važni, da su mir i stabilnost apsolutno važni i da želimo da nastavimo razgovore zarad sigurnosti našeg naroda, koji je ugrožen – rekao je ministar, dodajući da Srbija insistira na poštovanju Briselskog sporazuma, čiji je garant upravo Evropska unija.
 
On se zahvalio Austriji i na stabilnom kontingentu u okviru KFOR-a, koji je kako je istakao značajan za srpski narod, jer je prisustvo KFOR-a na Kosovu i Metohiji jedini garant stabilnosti i bezbednosti.

Dvoje ministara danas je razgovaralo i mogućnosti vraćanja obaveznog služenja vojnog roka u Srbiji i o iskustvima Austrije, u kojoj ono postoji.
 
– Iskustva koje Austrija ima u ovom domenu mogu biti veoma korisna ukoliko se Srbija odluči da ponovo vrati služenje redovnog vojnog roka. To će biti tema i naših budućih razgovora. Još jednom, hvala gospođi Taner na snažnoj podršci Republici Srbiji i naravno Ministarstvu odbrane, hvala što ste došli i Vi i Vaša delegacija prvi put u Srbiju i nadam se da ćemo u narednim mesecima i godinama imati jednu ozbiljnu, plodotvornu i uspešnu saradnju između dva ministarstva i dve države – rekao je ministar Stefanović.

Savezna ministarka odbrane Republike Austrije Klaudija Taner zahvalila se ministru Stefanoviću na gostoprimstvu i razgovorima koje su vodili. Ona je podsetila da su u septembru, prilikom njegove posete Austriji, vođeni razgovori o stabilnosti regiona i EU, kao i bilateralnoj saradnji naših dveju zemalja.
 
– Zemlje Zapadnog Balkana imaju za Austriju, ne samo privredni značaj, već i svoju veliku bezbednosnu i spoljno-političku ulogu. Bez država Zapadnog Balkana Evropska unija, na žalost, nije celovita i potpuna – ocenila je ministarka Taner.
 
Ona je istakla da će zato Austrija i dalje podržavati i Srbiju i ostale države Zapadnog Balkana u procesu priključenja EU. Taner je istakla da su ona i ministar Stefanović danas analizirali bitne teme za naše dve države.
 
– Htela bih prevashodno da istaknem dobru saradnju oružanih snaga Republike Austrije i Republike Srbije, naročito bih istakla saradnju u pogledu obuka iz oblasti ABHO. Danas smo dogovorili da austrijski vojnici nastave svoju obuku u Srbiji, a ponudila sam ministru Stefanoviću i učešće pripadnika Vojske Srbije na međunarodnim vežbama naših ABHO jedinica u Kornojborgu – istakla je Taner.
 
Kako je istakla, saradnja u oblasti vojnog zdravstva takođe je bila važna tema razgovora.
 
– Činjenica je da će se izazovi u Evropi menjati, a naše oružane snage, ne samo da moraju proći modernizaciju, već moraju biti i osposobljene za brzo reagovanje. Zadatke koji nam predstoje, a koji su složeni i kompleksni Austrija neće moći sama da rešava, upravo zbog toga je vrlo bitno da sa svojim evropskim partnerima, kao i sa Srbijom, vodimo intenzivne razgovore kako bismo zajedničkim snagama mogli da odgovorimo svim izazovima 21. veka – rekla je savezna ministarka odbrane Austrije, zahvalivši se ministru Stefanoviću na sadržajnim razgovorima u Beogradu.