Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
23.07.2021.

Podrška EU u razminiranju i uništavanju neeksplodiranih ubojnih sredstavaMinistarstvo odbrane i Vojska Srbije uzeće učešće u projektu Evropske unije koji ima za cilj jačanje sposobnosti Republike Srbije u oblasti razminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojnih sredstava.

U okviru projekta, danas je realizovano zajedničko izviđanje iz vazduha lokacija na teritoriji opštine Bujanovac koje je potrebno razminirati, a što će, planirano je, realizovati Centar za razminiranje. U izviđanju iz helikoptera Vojske Srbije učestvovali su načelnik Operativne uprave (J-3) Generalštaba Vojske Srbije general-major Želimir Glišović, šef Delegacije EU u Srbiji Njegova ekselencija Sem Fabrici i direktor Centra za razminiranje Bojan Glamočlija.

Projekat se realizuje u okviru saradnje sa Evropskom unijom u poglavljima ljudska prava, demokratija i mir, a učešćem u njemu Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, zajedno sa Centrom za razminiranje, izgrađuju potrebne operativne sposobnosti, unapređuju kapacitete za razminiranje i uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava po najvišim međunarodnim standardima i doprinose razvoju oblasti ljudskih prava.

Evropska unija pruža finansijsku pomoć, savremenu radnu i zaštitnu opremu i podršku u osposobljavanju i stručnom usavršavanju za poslove razminiranja.

Vojska Srbije na ovaj način doprinosi stvaranju uslova za otklanjanje opasnosti po život i zdravlje građana Republike Srbije, zaštiti životne sredine i bezbednom korišćenju zemljišta u javnoj i privatnoj svojini.