Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
09.05.2020.

Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom




Povodom 9. maja – Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položile su vence na Groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu, kod Spomenika oslobodiocima Beograda i Spomenika sovjetskom vojniku, kao i kod Spomenika sovjetskim veteranima na Avali.

Današnji praznik, osim što je znak sećanja na datum kada je pre 75 godina izvojevana pobeda nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, prilika je da se oda pošta svim herojima borbe za slobodu.

Okupirani Beograd u Drugom svetskom ratu pretrpeo je velike ljudske žrtve i razaranja.  Na Groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu počiva 1.395 boraca Narodnooslobodilačke armije Jugoslavije i 818 pripadnika Crvene armije, koji su zajedno dali živote boreći se za oslobođenje srpske prestonice.

Na Dan pobede odata je pošta i herojima sovjetske Rusije koji su tragično stradali 1964. godine, dolazeći na obeležavanje dvadesetogodišnjice oslobađanja Beograda. U njihovu čast podignut je Spomenik sovjetskim veteranima na Avali.