Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
15.02.2020.

Predsednik Vučić uručio odlikovanja povodom Dana državnosti Srbije




Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, na svečanosti u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Svečanosti su prisustvovali patrijarh srpski Irinej, srpski član predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik dr Goran Radovanović, načelnik Vojnog kabineta predsednika Republike brigadni general Siniša Radović, ministri u Vladi i brojni gosti.

Povodom Sretenja - Dana državnosti Srbije, Ordenom belog orla sa mačevima prvog stepena odlikovana je i Vojna akademija, koja ove godine obeležava jubilej 170 godina od osnivanja. Predsednik Vučić, na današnoj svečanosti, orden je uručio načelniku Vojne akademije general-majoru dr Bojanu Zrniću.

Ordenom belog orla sa mačevima prvog stepena odlikovan je Peti bataljon Vojne policije Kopnene vojske Srbije, koji je tokom odbrane od NATO agresije prvi pružio pomoć graničarima i herojski se borio do maja 1999. godine. Orden je komandantu Petog bataljona Vojne policije potpukovniku Vladimiru Petriću uručio predsednik Vučić.

Ordenom belog orla sa mačevima drugog stepena odlikovan je Tehnički remontni zavod Kragujevac, koji je osnovan 1950. godine, a danas obavlja izuzetno odgovorne poslove tehničkog održavanja i generalnog remonta naoružanja, pružajući doprinos unapređenju operativnih sposobnosti Vojske Srbije. Priznanje je predsednik Republike uručio direktoru TRZ Kragujevac potpukovniku Rasimu Ćirikoviću.

Orden belog orla sa mačevima trećeg stepena dodeljen je Vojnoj gimnaziji, koja ove godine obeležava jubilej 50 godina rada. Povodom današnjeg praznika, predsednik Vučić orden je uručio načelniku Vojne gimnazije kapetanu fregate Miroslavu Ćitiću.

Zlatnu medalju za hrabrost “Miloš Obilić” predsednik Vučić uručio je pilotu pukovniku Zoranu Luniću, a za izuzetne zasluge u oblasti medicinskih nauka Zlatnom medaljom za zasluge odlikovan je profesor dr Tomislav Marenović, pukovnik u penziji iz Vojnomedicinske akademije.

Među odlikovanima je i novinarka RTS i autorka brojnih dokumentarnih filmova, među kojima je i film "Ratne priče sa Košara" Slađana Zarić, kojoj je predsednik Vučić danas uručio Zlatnu medalju za zasluge.

Predsednik Vučić je na današnjoj svečanosti čestitao Dan državnosti i istakao da ne postoji bolji dan od ovog da se podsetimo koliko je za snove i njihovo ostvarenje malo potrebno, kao i da je za početak oslobađanja države i nezavisnost bilo potrebno tek oko 300 ljudi u jednoj jaruzi, gde su se srpski prvaci zakleli na krv, čime su naši očevi udarili temelj moderne nacije.

- Čestitam veliki državni i nacionalni, ali i crkveni praznik Sretenje Gospodnje, veliki dan u našoj istoriji i važan dan za našu zemlju. Kažu da je u revoluciji najteže napisati kraj, a Srbija je to uradila na najlepši način. Srpska revolucija je bila borba za slobodu. Danas smo deo slobodnog i demokratskog sveta - rekao je predsednik Vučić.

On je podsetio da je Srbija prošla u svojoj istoriji kroz mnoge krvave ratove i podnela žrtve koje niko drugi ne bi mogao da podnese i istakao da smo sve to podneli upravo da ih ne bi ponovo bilo, zbog čega je jedina ostvariva politika ona koju je formulisao Borislav Pekić: &39;&39;Treba ljubiti zemlju dece svoje, a ne dedova svojih&39;&39;.

Predsednik Vučić je naglasio da su upravo to radili i naši pradedovi, praveći zemlju ne za sebe već za nas i dodao da zato treba da čuvamo ono što su oni napravili i jačamo zemlju za one koji će tek doći, a to je slobodna i nezavisna Srbija, naša jedina i najlepša Srbija.

On je rekao da je u revolucijama najteže napisati njihov kraj, a Srbija je to uradila na najlepši način, donošenjem Sretenjskog ustava koji je uveo slobodu, prava i podelu vlasti, što je bio i jedan od najliberalnijih ustava po pitanju svetskih i evropskih vrednosti.

Predsednik Vučić je ukazao da kada nas danas pitaju gde smo, odgovaramo da smo odgovor dali još te 1835. godine Sretenjskim ustavom i da smo deo slobodnog sveta, tradicije i vrednosti koje su bile temelj Evrope i barjak ispod kojeg je okupljen sav demokratski svet.

- Da poverujemo u sebe, sopstvenu zemlju i damo joj slobodu i pravo da odlučuje. I naš narod, da ponovo krenemo da rađamo, ne postoji danas važniji zadatak od toga", poručio je u svom obraćanju predsednik Vučić i dodao da smo danas među najuspešnijim evropskim zemljama po pitanju ekonomije i da sve što radimo treba da služi za nove generacije.

On je poručio da zato neuspeh ne postoji za nas kao opcija, kao i da kada je reč o slobodi - da se to odnosi za ceo naš narod i da ne smemo da zaboravimo na naš narod preko Drine i Dunava, i u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Sloveniji i drugim zemljama.

- Moramo da uradimo sve što možemo da ljude iz sveta vratimo u Srbiju, jer nema ni lepše ni bogatije zemlje. Moramo da radimo više i uveren sam da će njihova pomoć biti veća – naglasio je predsednik Vučić.

Predsednik Republike je poručio da danas, kada su srpske institucije ugrožene širom regiona, moramo da budemo postojani, ali i da kažemo da za nas rat nije opcija, već samo mir i saradnja.

- Danas, kada su naše institucije širom regiona ugrožene, kada se preti opstanku Srpske pravoslavne crkve na teritoriji Crne Gore i kada se preti opstanku srpskog identiteta na teritoriji Bosne i Hercegovine, neretko i nekih zemalja Evropske unije, moramo da budemo postojani i snažni i da kažemo da rat za nas nije opcija, već da su naši izbori samo mir i saradnja. Ali, takođe, i da za nas kapitulacija nije mogućnost - poručio je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije je naglasio da će Srbija postojati i opstajati zajedno sa svojim narodom i da se nikada neće stideti srpskog roda.

- Ma gde Srbi da žive, moći će da očekuju pomoć svoje srpske države, ma gde da živi srpski narod potrebni su sloboda i mir - naglasio je predsednik Aleksandar Vučić.

U ime odlikovanih, na današnjoj svečanosti zahvalio je Milovan Vitezović, pisac i scenarista, koji je povodom praznika odlikovan Sretenjskim ordenom trećeg stepena.

Načelnik Vojne akademije general-major dr Bojan Zrnić, govoreći o značaju odlikovanja Vojnoj akademiji, istakao je da je to „ogromno priznanje za instituciju koja traje 170 godina“.

- To je institucija koja svih tih godina vrši istorijsku misiju da priprema najbolju decu u ovoj zemlji za njenu odbranu. Srećni smo što smo prepoznati kao institucija od nacionalnog značaja, a isto tako smo srećni što raste interesovanje za vojni poziv. Konkurs je otvoren za upis u Vojnu akademiju, Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu i vojno školstvo nastavlja svoju misiju pripreme za odbranu ove zemlje - poručio je general Zrnić.

Komandant Petog bataljona Vojne policije potpukovnik Vladimir Petrić, koji je u ime te jedinice danas primio orden, ukazao je na njegov značaj za sve nekadašnje i sadašnje pripadnike Petog bataljona.

- Jedinica je prošle godine proslavila 25 godina postojanja i ovo priznanje je kruna tih 25 godina rada i postojanja bataljona i svih njenih bivših i sadašnjih pripadnika - rekao je potpukovnik Petrić.

Kapetan fregate Miroslav Ćitić, načelnik Vojne gimnazije, istakao je da je za Vojnu gimnaziju koja je u sastavu Vojne akademije, dodeljeno odlikovanje izuzetno značajno.  

- Dobiti orden, odnosno odlikovanje od predsednika Srbije, Belog orla sa mačevima trećeg stepena, od izuzetnog je značaja za podstrek za zaposlene koji rade  u Vojnoj gimnaziji, a i za učenike koji se u njoj školuju. Napomenuću da gimnazija u maju ove godine obeležava 50 godina uspešnog rada i funkcionisanja. Više od 6.500 učenika završilo je u dosadašnjem periodu Vojnu gimnaziju, koji su danas i na odgovornim dužnostima u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane – naglasio je kapetan fregate Ćitić.

Pukovnik Zoran Lunić, opitni pilot, pomoćnik direktora za letačke poslove u Tehničkom-opitnom centru, nagrađen je Zlatnom medaljom za hrabrost za postupanje u kritičnoj situaciji u kojoj je vazduhoplov imao tehničkih poteškoća, a koji je uspešno prizemljio bez ugrožavanja bezbednosti posade i imovine trećih lica.

- Moram da naglasim da ovo nije priznanje ukazano samo meni, nego svim mojim kolegama koji se bave ovim poslom, imaju zvanje opitnog pilota i svakodnevno izvršavaju zadatke visokog rizika. To je podstrek i podsticaj za sve nas koji se bavimo ovim poslom, da nastavimo i dalje u istom smeru – naglasio je pukovnik Lunić.

Novinarka i urednica u Informativnom programu Radio-televizije Srbije Slađana Zarić, autorka velikog broja dokumentarnih filmova, među kojima su „Ratne priče sa Košara“ i „Niko nije rekao neću“, govorila je o značaju priznanja koje je danas dobila.

- Činjenica da odlikovanje dobijate od države u kojoj živite i gde ste rođeni, činjenica da vas je odlikovao predsednik te države je zaista najveća čast koju mislim da svaki građanin Srbije, a kamoli jedan novinar ili autor, može da doživi. Smatram ovo svojim ličnim uspehom, velikim uspehom Radio-televizije Srbije, a naravno i Ministarstva odbrane s kojim već godinama produciramo zajedno veoma uspešne dokumentarne filmove - poručila je Slađana Zarić na svečanosti dodele odlikovanja povodom Dana državnosti Srbije.