Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
25.12.2019.

Profesori i studenti Visoke strukovne škole za preduzetništvo posetili izložbu „Odbrana 78“




Profesori i studenti Visoke strukovne škole za preduzetništvo obišli su danas izložbu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije  “Odbrana 78“,  posvećenu obeležavanju 20 godina od NATO agresije, u Muzeju Grada Beograda. Njih je kroz izložbenu postavku vodio načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane pukovnik Duško Šljivančanin.

Pomoćnik direktora Visoke strukovne škole za preduzetništvo dr Milovan Dimić istakao je da je veoma dirnut postavkom izložbe „Odbrana 78“. On je rekao da je najsnažniji utisak na njega ostavio izložbeni prostor u kojem su fotografije dece koja su poginula i čijeg broja nije bio svestan do sada.

Govoreći o utiscima nakon obilaska izložbe, studentkinja treće godine Milica Marković istakla je da svaka prostorija na nju ostavila izuzetno jak utisak, jer su mnogi njeni drugovi iz razreda poginuli u ratu 1999. godine.

- Takav teroristički akt koji je sproveden nad našim narodom doveo je do stradanja dece i civila, a Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije učinili su jedan veliki uspeh ovom izložbom, jer svi koji dođu u našu zemlju mogu sve ovo da vide i dožive, da uđu u sobu gde je tužno crno drvo sa dečijim slikama, delovima njihove odeće i cipelicama i da bar negde u sebi osete koliko smo pretrpeli - istakla je Milica.

Prema rečima studenta prve godine Nemanje Mandića, izložba prikazuje pravu sliku o tome kako su naši borci ginuli na ratištu i deca tokom agresije, što je na njega ostavilo najsnažniji utisak kao roditelja. Pozvao je sve da posete izložbu kako bi saznali istinu o agresiji na našu zemlju koja je trajala 78 dana.

Multimedijalna i interaktivna izložba „Odbrana 78“, autora Dušana Jovovića, na jedinstven način prikazuje herojsku odbranu zemlje tokom 78 dana NATO agresije i posvećena je stradalim pripadnicima vojske, policije i civilima.

Postavka izložbe podeljena je u osam celina, a izloženi eksponati, uključujući delove oborenog američkog „nevidljivog“ aviona F-117A i F-16, lične predmete i fotografije vojnika i policajaca koji su se borili za slobodu otadžbine, originalni su.