Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
24.12.2019.

Ministar Vulin: Izmene zakona obezbediće efikasnije rukovođenje i funkcionisanje Vojske Srbije




U Narodnoj skupštini Republike Srbije, ministar odbrane Aleksandar Vulin osim strategija odbrane i nacionalne bezbednosti, obrazlagao je i predloge Zakona o izmenama i dopunama Zakona o Vojsci Srbije, Predlog odluke o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama van granica Republike Srbije, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Republike Srbije i Češke Republike o saradnji u oblasti odbrane.

Ministar Vulin je rekao da se izmene i dopune zakona donose da bi preciznije i dodatno uredili određena pitanja i time obezbedili efikasnije rukovođenje i funkcionisanje Vojske Srbije.

"Na taj način verujemo da ćemo očuvati i dodatno unaprediti funkcionalne i operativne sposobnosti Vojske Srbije i stvoriti uslove za bolji položaj njenih profesionalnih pripadnika, posebno profesionalnih vojnika, oficira i podoficira u službi na određeno vreme."
 
Izmene zakona predviđaju ponovno vraćanje činova vodnika 1. klase i kapetana 1. klase, odnosno poručnika bojnog broda u rečnim jedinicama. U cilju kvalitetnog vođenja kadra kroz službu u Vojsci Srbije donosi se dopuna kojom se definiše vreme provedeno u činu poručnika, kapetana i kapetana 1. klase koje je neophodno za unapređenje u neposredni viši čin.
 
Povećava se i starosna granica za prijem u profesionalnu vojnu službu - za podoficire to je 40 godina, a za oficire 45 godina. Proširuje se krug lica koja mogu biti primljena u profesionalnu vojnu službu ako poseduju odgovarajuću vojnu obuku sa oružjem i koji su stekli odgovarajuća znanja i veštine za obavljanje poslova profesionalnog vojnog lica.
 
Vojska Srbije, kao i svaka druga institucija u našoj zemlji, mora da se učini što je moguće prijemčivijom za što veći broj ljudi.
 
Precizira se i proizvođenje u početni čin podoficira učenika Srednje stručne vojne škole i učenika mešovite vojne škole. "Mi smo skoro ugasili, za vreme vlasti DOS-a, srednje vojno obrazovanje. 2005. godine ukinute su srednje-stručne vojne škole. Ostavili ste vazduhoplovstvo. Imate avione, radare, PVO, ali ste ukinuli školovanje za ljude koji će se o tim avionima, radarima i PVO-u brinuti. Ostaje nam da razmišljamo o tome zašto je to urađeno. Vraćeno je 2015. godine i sada, posle četiri godine, prvi put smo dobili 19 dečaka i devojčica koji su već raspoređeni po našim aerodromima i koji se brinu o našoj tehnici. Ali mi smo izgubili 10 godina školovanja tih dečaka i devojčica. Sada pokušavamo to da nadoknadimo. Predviđamo način kako da ta deca dođu do prvih podoficirskih činova i da u budućnosti organizujemo naše školovanje upravo za podoficire. Mi nemamo školu za podoficire. Na ovaj način deca će moći da izaberu svoju karijeru u Vojsci Srbije, da postanu podoficiri odmah nakon završetka školovanja, a u budućnosti planiramo da organizujemo podoficirsku školu", rekao je ministar Vulin.
 
Novim zakonskim rešenjima se precizira prestanak profesionalne vojne službe za vreme ratnog ili vanrednog stanja. Predviđeno je da profesionalnom vojnom licu ne može prestati profesionalna vojna služba za vreme ratnog ili vanrednog stanja, osim u striktno određenim slučajevima. "Ne može se desiti da profesionalno vojno lice, koje se ceo radni vek obučavalo i spremalo za zadatke u ratnom ili vanrednom stanju, nakon proglašenja tih stanja jednostavno podnese zahtev za prestanak vojne službe i napusti svoju vojsku. To više neće biti moguće", naglasio je ministar Vulin.
 
Izmenama se predviđa obrazovanje vojno-disciplinskih sudova i tužilaca pri Ministarstvu odbrane. Na ovaj način uspostavlja se potpuna nezavisnost vojno-disciplinskih organa u sturčnom pogledu prilikom odlučivanja o odgovornosti profesionalnih pripadnika vojske.
 
Predstavljajući Predlog odluke o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama van granica Republike Srbije, ministar Vulin je rekao da je Srbija zemlja koja je u stanju da izvozi bezbednost, i koja je u stanju da pomaže tamo gde je teško, ljudima koji pate, i da na najbolji način svojom vojskom reprezentuje svoju politiku, ali i svoju organizacijsku sposobnost da na najbolji način pokaže za šta je Srbija sve sposobna. "Mi smo pred vama zato što Narodna skupština donosi odluku o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama van granica Republike Srbije, i dolazimo sa promenom koja kaže da Narodna skupština - kada usvoji jednom jednu od odluka o učešću u multinacionalnim mirovnim operacijama - to ne mora ponovo da radi, osim ukoliko se ne promeni mandat ili naziv, ili sama operacija. Dakle, ne može niko da nas uvede u bilo šta što Narodna skupština neće proučiti, pogledati i reći da li joj to odgovara ili ne. U ovom trenutku učestvujemo u devet mirovnih operacija, od kojih je pet pod komandom Ujedinjenih nacija, a četiri pod komandom Evropske unije. Dakle, mirovnih, a ne borbenih operacija", naglasio je ministar odbrane.
 
Izmene zakona predviđaju obavezu profesionalnim pripadnicima Vojske Srbije koji učestvuju u multinacionalnim operacijama da ostanu u profesionalnoj vojnoj službi propisani vremenski period nakon povratka iz multinacionalne operacije. "Nakon povratka iz mirovne operacije još tri puta više vremena će morati da provedu u Vojsci Srbije nego što su boravili u misiji", rekao je ministar Vulin i dodao da se ulaže u njihovu obuku, opremu, šalju se najbolji, a odlaskom iz vojske gubi se čovek u čije se iskustvo investiralo.
 
Predstavljen je i predlog Zakona o utvrđivanju sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Češke Republike o saradnji u oblasti odbrane. On je potpisan u Beogradu 11. septembra ove godine." Prošlo je dugo vremena, još od Savezne Republike Jugoslavije, kada je poslednji put potpisan sličan sporazum. Reč je o tipskom sporazumu, koji reguliše međusobne odnose, daje pravni okvir za ostvarivanje saradnje između dva ministarstva, odnosno dve vojske, u skladu s interesima i potrebama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i države Srbije. To je nešto što želimo da potpisujemo sa što više zemalja sveta, ništa nas ne košta, a obavezuje vas da radite po onome što ste potpisali, a potpisaćete ono što je u interesu vaše države. Iskreno se radujem i osećam se beskrajno ponosnim što zajedno sa vama učestvujem u ovom istorijskom danu, što država Srbija govori ovako jasno i glasno. Što na ovaj način govori o tome kako će se razvijati, ne samo njena vojska, njen sistem bezbednosti, već kako će se razvijati i njena politika i njeni stavovi po najvažnijim nacionalnim pitanjima", rekao je ministar Vulin.