Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
07.10.2019.

Predsednik Vučić: Napredak u saradnji u oblasti odbrane sa Turskom




U Palati "Srbija", u okviru posete turskog predsednika Srbiji, potpisan je niz bilateralnih sporazuma. Sporazum u oblasti odbrane potpisali su srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin i njegov turski kolega Hulusi Akar. Svečana rezmena Sporazuma upriličena je pre početka obraćanja srpskog i turskog predsednika.

Predsednik Vučić, u svom obraćanju nakon zvaničnog sastanka sa turskim kolegom, istakao je da su rezultati u saradnji Srbije i Turske takvi, da svaki dolazak predsednika Erdogana dodatno podstakne njihov razvoj i unapređenje.

- Danas sam, prvi put, i nakon razgovora naših eksperata, govorio sa predsednikom Erdoganom i o saradnji u oblasti odbrane. Očekujem veliki napredak u okviru danas potpisanog sporazuma i veliki napredak u odbrambenoj sferi. Naši stručnjaci su pokazali interes za kupovinu određenog oruđa, opreme i oružja od Turske, a istovremeno, mi izražavamo našu želju da učestvujemo i u procesima transfera tehnologije i stvaranju zajedničkih preduzeća u odbrambenoj industriji, što kao dve suverene i nezavisne zemlje ne samo da imamo pravo, već imamo i ogromne mogućnosti na dobrobit obeju zemalja i ekonomsku dobrobit, ali i na, rekao bih još značajnije, podizanje naših odbrambenih kapaciteta – istakao je predsednik Vučić dodajući da očekuje napredak saradnje i u svim drugim oblastima.

Govoreći o saradnji sa Turskom, predsednik Vučić je istakao da se sa Turcima rade i prvi jeftini stanovi za pripadnike Vojske i Policije u Nišu i Vranju, naglasivši da se očekuje da oni budu završeni u roku koji propisuje ugovor.

Predsednik Erdogan istakao je da su danas održani zaista plodni razgovori, dodajući da su zalaganja predsednika Vučića imala veliki uticaj na te plodne razgovore.

On je istakao da je danas potpisano devet sporazuma i oni svedoče o tome koliko je plodan bio sastanak našeg Visokog saveta za saradnju. Prema njegovim rečima, takva efikasnost i takvi ishodi ostvareni su od strane ministara obeju zemalja, najavljujući strateške sastanke jednom godišnje, naizmenično u Srbiji i Turskoj.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske, kojim su rukovodila dvojica predsednika, kao i Srpsko-turskom poslovnom forumu.

Svečani doček turskom predsedniku, uz državne i vojne počasti priređen je ispred Palate "Srbija", kome je prisustvovao i ministar odbrane Aleksandar Vulin. Uz svečani stroj Garde Vojske Srbije, počasne plotune i Reprezentativni orkestar Garde koji je intonirao državne himne dveju zemalja ispred Palate "Srbija", tri aviona MiG-29 Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije dopratila su avion kojim je predsednik Turske doputovao, od ulaska u vazdušni prostor naše zemlje, do srpske prestonice.

Predsednici Vučić i Erdogan obišli su izložbu "Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije", a predstavljeno je, takođe, i zajedničko izdanje poštanskih maraka povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Srbije i Republike Turske.