Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
24.09.2019.

Konferencija za medije povodom „Kupa Vojske Srbije – Karađorđevo 2019“




Konferencija za medije povodom druge manifestacije „Kup Vojske Srbije – Karađorđevo 2019“ održana je danas u Karađorđevu.

Kako je istaknuto na konferenciji, manifestacija će biti održana od 27. do 29. septembra na Hipodromu „Mladost“ u Karađorđevu, a tokom tri dana svi ljubitelji konjičkog sporta biće u prilici da uživaju u predstavljanju i ocenjivanju pastuva, četiri kasačke i četiri galopske trke, kao i u bogatom kulturno-zabavnom programu.


U susret predstojećem takmičenju tokom današnje konferencije održan je žreb, kojim su odlučene startne pozicije u svakoj trci.

Kako je istakao upravnik Ergele vojne ustanove „Morović“ Nebojša Zlatanović za petak 27. septembar predviđeno je svečano otvaranje manifestacije koje će se održati na bini ispred restorana „Karađorđevo“, a koje će biti propraćeno kulturno-umetničkim programom i predstavljanjem Ergele „Karađorđevo“ i njene bogate istorije.

On je naveo da će se drugog dana galoperi i kasači boriti za vredne nagrade i status u konjičkom sportu. Istog dana, posetioce očekuju otvaranje revijalnog dela takmičenja dvoprega i četvoroprega i predstavljanje i ocenjivanje pastuva lipicanske i arapske rase.

Kako je rečeno na konferenciji, nedelja 29. septembar biće trkački dan koji će obeležiti četiri kasačke i četiri galopske trke. Centralni događaji su glavna galopska trka za „Kup Vojske Srbije” – trka „Srpska konjička divizija“ i državno prvenstvo za grla od tri godine u kasačkim trkama.

Tradicija konjičkog sporta obnovljena je prošle godine, kada je u Karađorđevu posle 12 godina održana manifestacija ovog tipa. U tu čast, Vojnograđevinska ustanova „Beograd” renovirala je objekte za smeštaj konja, pomoćne objekte i upravnu zgradu s potkivačnicom i kovačnicom. Takođe, izgrađena je nova tribina na hipodromu s pratećim objektima i opremom, a rekonstruisane su i kasačka i galopska staza.

Uređen je i Muzej koji od 1983. svedoči o vek i po dugoj tradiciji Ergele u Karađorđevu, a osim brojnih pehara, Muzej čuva i najstariju Knjigu utisaka na Balkanu iz 1924. godine.