Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
18.07.2019.

Ministar Vulin: Vojska Srbije uvek ide na pobedu



- Vojska Srbije uvek ide na pobedu. Na "Vojnom reliju" takmičićemo se sa najvećim i najbrojnijim armijama sveta, ali to ne znači da Vojska Srbije neće ići da pobedi. Idemo da ostvarimo dobar rezultat i još važnije od toga, idemo da pokažemo koliko smo obučeni, koliko smo spremni, da pokažemo sa čime raspolažemo i što je najvažnije, sa kakvim ljudima raspolažemo - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon današnjeg obilaska ekipe Vojske Srbije, koja se u rejonu Deliblatske peščare priprema za učešće na 6. Međunarodnim vojnim igrama u Ruskoj Federaciji, u disciplini „Vojni reli“.

Ministar Vulin poručuje da „ako među vojskama postoji poštovanje, onda je poštovanje koje se iskazuje prema Vojsci Srbije poštovanje prema njenim ljudima, iskustvu, hrabrosti i iznad svega njenoj ljubavi prema otadžbini."
 
- Ovi ljudi idu da se bore za našu zastavu, za našu zemlju i siguran sam da će se vratiti sa odličnim rezultatom. Uostalom, Vojska Srbije je vojska pobednika - rekao je ministar Vulin.
 
Na Međunarodnim vojnim igrama pripadnici Vojske Srbije učestvovaće u tri discipline: „Tenkovski biatlon“, „Vojni reli“ i „Snajperska granica“. Prve dve discipline realizuju se u Ruskoj Federaciji, a treća u Republici Belorusiji.
 
„Vojni reli“ održava se od 27. jula do 11. avgusta, na krajnjem istoku Ruske Federacije, u Republici Tiva, a pripadnici Vojske Srbije u ovoj disciplini takmiče se prvi put.

Prema rečima pukovnika Dragiše Zinaje iz Uprave za logistiku (J-4) Generalštaba Vojske Srbije, ekipu Vojske Srbije čine vozači iz svih jedinica Vojske, odabrani na osnovu odličnih rezultata postignutih na takmičenjima vojnih vozača u Kraljevu.
 
- Deo priprema koje danas prezentujemo je drugi deo. Prvi je realizovan u Kraljevu, pretežno na planinskom reljefu, dok je ovde uglavnom ravničarski. Na taj način trudili smo se da vozači isprobaju sve uslove sa kojima se mogu suočiti na takmičenju u Rusiji - istakao je pukovnik Zinaja, spomenuvši da će u septembru ove godine, u garnizonu Kraljevo, biti održano drugo Međunarodno takmičenje vojnih vozača, za koje su tri ruske ekipe već potvrdile učešće.
 
Desetar Miloš Četrović, pripadnik Bataljona za obuku Saobraćajne službe iz Kraljeva i član takmičarske ekipe Vojske Srbije ističe dobar ekipni duh, za koji se nada da će doneti jedno od odličja.
 
- Pripreme smo vršili u svim vremenskim uslovima, po peskovitom i kamenitom terenu i po kiši. Izuzetno smo zadovoljni pripremama i sa ponosom ističemo da smo odabrani pripadnici koji će predstavljati Vojsku Srbije - rekao je desetar Četrović.

Pred srpskim vojnim vozačima biće četiri trke: individualna, trka po karti, trka sa proverom vatrene osposobljenosti i ekipna trka. Trke se izvode u različitim terenskim uslovima, na relacijama od 150 do 250 kilometara.
 
Takmičenje "Vojni reli" realizuje se na ruskim vojnim vozilima 4x4 TIGAR i vojnim neborbenim vozilima kategorija 4x4 i 6x6 KAMAZ ili URAL.
 
Završnim pripremama vozača prisustvovali su i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković i šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović.