Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
08.03.2019.

Univerzitet odbrane na Sajmu obrazovanja u Novom Sadu



Pripadnici Univerziteta odbrane predstavili su se na  14. Međunarodnom sajmu obrazovanja „Putokazi“, koji se od 7. do 9. marta održava na Novosadskom sajmu. Cilj Sajma „Putokazi“ je promocija obrazovanja za sve uzraste i afirmaciju doživotnog učenja.

Poseta ovogodišnjem Sajmu posebna je prilika za sve zainteresovane da tokom otvorenog konkursa za upis u vojne škole saznaju više o sistemu vojnog obrazovanja, uslovima konkursa, načinu prijave, životu i radu tokom školovanja i ostalim informacijama.

Nastavnik na Katedri Vojnomašinskog inženjerstva u Vojnoj akademiji pukovnik dr Aleksandar Bukvić istakao je prednosti vojnih škola i, između ostalog, podsetio na sigurnost koju vojne škole pružaju.

- Kada završite vojnu školu imate siguran posao. To je danas veoma važno i verovatno jedan od razloga zbog čega se mladi opredeljuju za vojni poziv. Takođe, preovladavaju i ljubav prema otadžbini, prema vojnom pozivu ili uniformi, a vrhunsko obrazovanje, odličan nastavni kadar i dualno obrazovanje, odnosno primena teorijskog znanja u praksi, navode mlade da usmere svoj životni put i odluče da karijeru grade u sistemu odbrane -rekao je pukovnik Bukvić.

Posećenost štanda Univerziteta odbrane i zainteresovanost za vojnu struku bila je prilično velika, što pokazuje broj mladih koji su razgovarali sa učenicima Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole i sa kadetima Vojne akademije.

Učenica srednje škole iz Novog Sada, Ivana Janković istakla je da je o upisu u Vojnu akademiju počela da razmišlja prošle godine, kada je njen drug postao kadet te vojnoobrazovne ustanove.

- Slušajući druga kako priča o vojnom pozivu pre upisa u Vojnu akademiju, i kakvo je njegovo iskustvo posle godinu dana, sve više sam sigurna da ću konkurisati. Iskreno, najviše me zanimalo kako se devojke snalaze na Akademiji, ali prema njegovoj priči u tome nema nikakvih problema, svi su jednaki i ista su pravila za sve. Rekao mi je da je moje samo da se dobro spremim za prijemni - rekla je mlada Novosađanka.

Njen školski drug Aleksa Ilić takođe želi da upiše Vojnu akademiju ove godine, ali prvenstveno zbog ljubavi prema otadžbini i prema uniformi.

- Oduvek volim vojsku i uniformu. Deda mi je bio vojno lice i sve njegove priče o tome doprinele su da odaberem ovaj životni put. Osim toga, znam da će mi posle Akademije biti zagarantovan posao i da ću moći da nastavim školovanje i usavršavanje u Vojsci Srbije – rekao je Aleksa i dodao da je na Sajam došao i zbog mlađeg brata, jer je on zainteresovan za upis u Vojnu gimnaziju.

- Iz istih razloga i on i ja želimo da odaberemo vojni poziv, a i biće nam svakako lakše kada obojica budemo živeli i školovali se u istom gradu. Naravno, ako uspemo da upišemo škole - poručio je Ilić.

Konkurs za prijem učenika u Vojnu gimnaziju otvoren je do 15. marta, a konkursi za Srednju stručnu vojnu školu, Vojnu akademiju i Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije do 31. marta 2019. godine.