Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
24.01.2019.

Obeležen Dan Medija centra „Odbrana“ i 140 godina vojne štampe



Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas svečanosti povodom Dana Medija centra „Odbrana“ i obeležavanja 140 godina vojne štampe u Srbiji u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije.

Čestitajući praznik pripadnicima Medija centra „Odbrana“, ministar Vulin je istakao da je 140 godina vojne štampe jubilej vrhunskih profesionalaca koji su znali svoju vojsku, koji su znali svoj zanat, ali koji su voleli svoju vojsku iznad svega i bili uz nju u svim vremenima.

– Nikad niko nije mogao da kaže sa sigurnošću gde prestaje vojska, a gde počinje narod. Nikad niko u istoriji srpskog naroda nije mogao sasvim da odvoji vojnika od civila kada dođu teška vremena, jer narod koji je trajao u tih 140 godina, o kome su pisali, jeste bio vojska. Tako je bilo i tako će biti
– rekao je ministar Vulin dodajući da je to razlog nepobedivosti, jer „vojska može da kapitulira, ali ne može da kapitulira narod, a srpska vojska jeste narod i zato nije mogla da bude poražena i neće nikada biti poražena“.

Prema njegovim rečima, 140 godina pisanja je zapravo 140 godina pamćenja, a mi Srbi smo skloni da kao narod poverujemo da je istina sama sebi dovoljna i da to što mi znamo da je nešto istina, da je to dovoljno i da o tome ne treba govoriti, jer će istina sama naći svoj put. Podsetio je da smo zbog takve osobine srpskog naroda dočekali da 100 godina kasnije imamo organizovani talas revizije u kojoj se govori da su svi u Prvom svetskom ratu jednake žrtve.

– Nismo svi isti i nikada nećemo svi biti isti. Ne sme se i ne može zaboravati – rekao je Vulin i istakao da se često govori kako su Srbi narod koji želi da bude vojnik i ratnik, a Srbi su ustvari samo narod koji želi da pretekne, opstane i traje.

– Zato što smo ćutali o Jasenovcu i dopustili sebi da ne pamtimo, dočekali smo da moramo ponovo da dokazujemo i objašnjavamo da je dvadeset hiljada zaklane dece u Jasenovcu zločin koji čovečanstvo ne pamti, istakao je ministar Vulin i dodao da niko nije mogao poverovati da će samo sedamdeset godina kasnije Jasenovac biti radni logor, a šefovi hrvatske države govoriti o brojnosti žrtava kao glavnom i jedinom kriterijumu, te da ćemo dočekati da se o fašistima govori dobro i lepo.

– Ko je mogao poverovati da će proći samo sedamdesetak godina da ovde u našoj mučeničkoj Srbiji čujemo lepu reč za Dimitrija Ljotića? Ko je mogao poverovati da će taj ljudski otpad, koji je srpsku decu vodio pred nemačke bajonete u onom strašnom kragujevačkom užasu i zločinu, da ćemo o njemu čuti lepu reč – rekao je ministar odbrane.

Ove godine, podsetio je on, obeležiće se 20 godina od NATO agresije i dodao da ćemo se ove godine sećati svakog dana, onako kako je i bilo, bez stida i bez straha, jer nemamo čega da se stidimo niti plašimo, jer se nismo bojali ni tada.

– Prošlo je 20 godina od užasa u kome je ubijeno na desetina naše dece, u kome je pokušano otimanje Kosova i Metohije, prošlo je 20 godina u kojima još uvek pominjemo imena onih koji nikada nisu odrasli, u kome se sećamo onih koji su bili najbolji i najhrabriji i nisu zaslužili da umru – rekao je Vulin i dodao da ne može da prihvati da se samo o civilima govori kao o nevinim žrtvama. „Sve žrtve NATO agresije su nevine, jer niko nema pravo da dođe u vašu zemlju i da vas ubije samo zato što nosite uniformu i branite svoju zemlju, baš kao što niko nema pravo da ubije trogodišnje dete, staricu, muškarca, ženu.“

Te 1999. godine, istakao je ministar Vulin, nije se moglo sa sigurnošću reći gde prestaje vojska, a gde počinje narod, a ni oni koji su nas bombardovali ponašali su se baš tako, ne dozvoljavajući da postoji linija fronta ili pozadine, jer je sve i svako bio meta.

– U tih 140 godina ulazi i ovih 20 godina sećanja, 20 godina posle kojih se nećemo stideti jer nismo pokrenuli niti izazvali ni jedan rat i nećemo se plašiti, jer se nismo plašili ni u jednom ratu – rekao je ministar Vulin čestitajući svim nagrađenima i poželevši im još puno sjajnih tekstova i priloga i da se svi zajedno još dugo ponosimo svojom vojskom. A Vojsci Srbije poručio je da je njena država i narod vole, poštuju i cene.

Na današnjoj svečanosti, tradicionalno je dodeljena Novinarska nagrada „Ivan Marković“ za najbolji novinarski prilog u 2018. godini. Žiri je jednoglasno odlučio da to priznanje pripadne timu Radio-televizije Srbije, za direktan televizijski prenos vežbe „Vek pobednika 1918–2018“, emitovan na Prvom programu RTS-a, 10. novembra 2018. godine.

Ministar Vulin uručio je nagradu autorskom timu, koji su činili vođa projekta i glavni reditelj Veselin Grozdanić, izvršni urednik prenosa Saša Barbulović, producent Petar Milošaković i tehnički direktor inž. Žika Miljković.

Ministar odbrane uručio je i posebna priznanja povodom jubileja - 140 godina vojne štampe, koje je žiri dodelio za Temu nedelje u listu Politika: „Devetnaest godina od Kumanovskog sporazuma“, objavljenu 10. juna 2018. godine, autorima Tomi Todoroviću, Miroslavu Lazanskom i Milanu Galoviću.

Govoreći o značaju jubileja, direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica Karapandžin istakao je da ostvareni rezultati svedoče da ta ustanova ostaje dostojan naslednik časopisa „Ratnik“, kao idejnog ishodišta pisane reči.

– Sumirajući rezultate obeležavanja veka od pobede u Velikom ratu, s ponosom ističemo da smo u prethodne četiri godine učinili mnogo za obnovu sećanja na ono što se zaboraviti ne sme. Nije samo reč o doprinosu saopštavanju istine o vremenima herojstva i nezabeleženog patriotizma, već i o borbi protiv revizije istorije i naglašavanju potrebe da se vrednosti, koje su nam ostavili stari ratnici, ugrade u identitet savremene Vojske Srbije, o čemu posebno svedoče izložba „Dijanina deca” i edicija „Ratnik”.

Direktor Medija centra „Odbrana“ uručio je  Plaketu Ministarstva odbrane akademskom slikaru Predragu Đakoviću, najboljem saradniku u 2018. godini, čija je izložba „Golgota i vaskrs“ u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije imala značajan publicitet.

U znak zahvalnosti za uspešnu saradnju u godini za nama, Medija centar „Odbrana“ dodelio je priznanja koja su pripala prof. dr Mirjani Zorić, za novinsko-informativnu delatnost, za oblast promocije kulture Ivanu Mangovu, arhitekti izložbe „Dijanina deca“, kao i prof. dr Aleksandru Životiću, autoru nekoliko važnih istoriografskih knjiga za oblast izdavačka delatnost.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, brojni saradnici i prijatelji Medija centra „Odbrana“.

U okviru obeležavanja jubileja, nakon svečanosti, gosti su imali su priliku da pogledaju izložbu „Perom i mačem“, autora potpukovnika dr Ivana Mijatovića.

U ime nagrađene ekipe Radio-televizije Srbije, Veselin Grozdanić je istakao da je to jedno prelepo profesionalno priznanje RTS-u i timu koji je brojao više od 200 ljudi, ali i priznanje kolegama iz VFC „Zastava film“ za njihov izuzetan doprinos realizaciji prenosa, a sve zajedno i veliko zadovoljstvo što je tako uspešno izvršen zadatak koji je bio postavljen pred televizijske stvaraoce.

Miroslav Lazanski, u ime autorskog tima lista Politika, istakao je da njemu i njegovim kolegama ova nagrada izuzetno znači, jer dolazi upravo od Vojske Srbije kao priznanje za višegodišnje praćenje aktivnosti Vojske Srbije, ali i zato što je žiri prilikom ocenjivanja priloga prepoznao stav da vojska tadašnje SR Jugoslavije nije u NATO agresiji kapitulirala.

Medija centar "Odbrana" obeležava svoj Dan, kao sećanje na 24. januar 1879. godine, kada je u Srbiji izašao prvi broj vojnog lista „Ratnik“, čiju tradiciju nastavlja magazin „Odbrana“.