Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstVideogalerija
24.12.2018.

Ministar Vulin: Ni ROSU ni KBS ne mogu na sever KiM bez saglasnosti Srba




"Tražili smo objašnjenje od KFOR, da nam se u najkraćem objasni šta je predstavnik KFOR mislio kad je rekao da snage ROSU mogu bez najave da uđu na sever Kosova i Metohije. Mi se protivimo bilo kojoj ideji da ROSU, bezbednosne snage ili bilo ko, može da dođe na sever KiM bez saglasnosti i poziva četiri gradonačelnika", izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin upitan da prokomentariše izjavu portparola KFOR-a.

- Postoji tendencija da se neprekidno govori kako KFOR može da dozvoli ili ne dozvoli određeno kretanje kosovskih bezbednosnih snaga na sever Kosova i Metohije, ali se uporno izbegava da se pomene drugi deo našeg dogovora koji je predsednik Vučić izborio 2013. godine sa generalnim sekretarom NATO pakta, a to je da gradonačelnici severa Kosova i Metohije moraju da daju svoju saglasnost - izjavio je ministar Vulin.

"Odjednom se više ne spominju Srbi, ali mi smo tako dogovorili i nikako drugačije. Očekujemo u narednom period, vrlo brzo, da će nam KFOR objasniti šta je mislio pod tim, kako je uopšte mogao da da takvu izjavu. Više je nego jasno da ni ROSU ni bezbednosne snage ne mogu da ulaze na sever KiM bez saglasnosti Srba na severu KiM -  naglasio je ministar Vulin.

On je dodao da je region severa KiM policijski region kao bilo koji drugi i da svako dejstvo specijalnih jedinica mora da se najavi komandantu tog regiona, pa da on da saglasnost.