Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
30.07.2018.

Obeležen Dan sanitetske službe




Svečanost povodom obeležavanja 30. jula – Dana sanitetske službe, upriličena je danas u Domu Vojske Srbije u Beogradu, u prisustvu državnog sekretara u Ministarstvu odbrane Bojana Jocića, državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenada Nerića, predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, zaposlenih u vojnom zdravstvu i brojnih gostiju.
 


Čestitajući praznik pripadnicima vojnog saniteta, državni sekretar Jocić istakao je da se Ministarstvo odbrane, s ministrom Aleksandrom Vulinom na čelu, trudi da svakim danom unapređuje kapacitete Vojske Srbije, između ostalog i vojnog zdravstva. On je zamolio pripadnike vojnog saniteta da rade još predanije, uverivši ih da će Ministarstvo odbrane učiniti sve kako bi im dalo priliku da što kvalitetnije obavljaju svoj posao.
 
– Nemojte zaboraviti, vi ste bitan stub u zdravstvu Republike Srbije, rekao je državni sekretar Jocić, dodajući da poboljšanjem uslova rada vojnih medicinara dobijaju ne samo pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, nego i civilno društvo.
 


Obraćajući se prisutnima, načelnik Uprave za vojno zdravstvo pukovnik dr Uglješa Jovičić istakao je da nas obeležavanje važnih datuma neminovno vraća u prošlost i uvek predstavlja priliku da iskažemo zahvalnost onima bez kojih organizovana vojnolekarska služba u sadašnjem obliku ne bi bila moguća.
 
– Velika imena vojne medicine, na čelu sa prvim načelnikom saniteta dr Emerihom Lindenmajerom, zaslužni su za ovu 179 godina dugu tradiciju poverenja u stručnost vojnog lekara. Istorija obiluje velikanima saniteta koju su svoj život posvetili vojsci i medicini, a uveren sam da će tako biti i ubuduće, rekao je načelnik Uprave za vojno zdravstvo dodajući da se vojni sanitet naše zemlje razvijao i gradio uz vojsku i državu, a status vojnog lekara kroz vekove održavan je profesionalnošću i svakodnevnom posvećenošću poslu koji se s pravom naziva plemenitom profesijom.
 


Prema njegovim rečima, u godini iza nas vojno zdravstvo suočilo se s velikim izazovima, ali je i mnogo toga učinjeno kako bi zadaci svih medicinskih, stomatoloških i farmaceutskih službi koje čine vojno zdravstvo bili realizovani. On je dodao da je jedan od prioriteta u radu - projekat reorganizacije vojnog zdravstva, realizovan s ciljem unapređenja rada pripadnika sanitetskih odeljenja u jedinicama Vojske Srbije, vojnomedicinskih centara u Beogradu, vojnih bolnica u Nišu i Novom Sadu i Vojnomedicinske akademije.
 
Današnja svečanost bila je prilika da se najistaknutijim pripadnicima vojnog saniteta uruče stimulativne mere, a posebnu pohvalnicu, koju je pukovnik Jovičić uručio pukovniku Miroslavu Broćiću iz Klinike za maksiofacijalnu hirurgiju VMA, zaslužio je dvanaestočlani tim koji je učestvovao na vežbi zajedničkog medicinskog zbrinjavanja u Angoli.