Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
28.07.2018.

Vrednosti koje se ne smeju zaboraviti



Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas početku maratona “Heroji otadžbine Srbije” ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, koji je organizovan povodom obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata, a biće održan u etapama na relaciji Beograd – Srpsko vojničko groblje Zejtinlik u Solunu.
 
Pre nego što je dao znak za start maratona, ministar odbrane je učesnicima trke poželeo uspeh i zahvalio na učešću u tom velikom poduhvatu.
 
- Sto godina od Prvog svetskog rata prilika je da se podsetimo vrednosti zbog kojih obeležavamo upravo i ovu godišnjicu. Naši maratonci će odneti poruku grčkom narodu da pamtimo, da ne zaboravljamo, da cenimo sve ono što su uradili za naš narod pre sto godina, ali više i važnije od svega da smo sada, u ovom teškom trenutku, sa grčkim narodom i da treba da znaju i da razumeju da nisu sami, naglasio je ministar Vulin.
 
Prema njegovim rečima, Srbi znaju kako je kada je teško, kako je to kada se pati, Srbi znaju kako je to kada vaše rane nikoga ne bole.
 
- Evo nas da pokažemo da nam je stalo do grčkog naroda, da ova tragedija nije nešto u čemu će biti sami. Mi pamtimo kako je bilo pre sto godina i toga se sećamo, ali smo isto tako spremni da sada, u našem vremenu, budemo sa grčkim narodom kada je teško. Pre sto godina, srpski i grčki narod su se borili za iste vrednosti, a te vrednosti ni danas nisu prevaziđene i danas postojimo i živimo zbog njih. Sloboda i naše pravo na izbor razlog su zbog kog smo pobedili u Prvom i Drugom svetskom ratu, jer kada branite tako velike i uzvišene vrednosti, onda ne možete da budete poraženi. Sto godina kasnije, postoje i oni koji bi da menjaju istoriju i oni koji bi da od Prvog svetskog rata naprave nekakav besmisleni sukob u kome su svi bili isti i u kome su svi bili samo žrtve rata. Nisu, jer Prvi svetski rat Srbija nije izazvala, nije ga ni tražila i Prvi svetski rat je Srbiju ostavio u ranama, krvavu i obogaljenu, ali mi smo bili pobednici. Pobedili smo zato što smo se borili za slobodu i pravo na izbor, baš kao što to radimo i danas, poručio je minstar Vulin dodajući da to ne smemo zaboraviti i što mi budemo glasniji i što se budemo jasnije sećali, to će i drugi više morati da pamte.
 
Ministru Vulinu uručeno je i posebno priznanje, kao i spomenica i medalja maratona.
 
Među odabranima koji će krenuti putevima naših predaka je i potporučnik Marija Lukić iz Brigade veze, koja je istakla da joj je kao pripadnici Vojske Srbije čast da učetsvuje na tom međunarodnom humanitarnom maratonu.
 
- Spremali smo se skoro svakodnevno, u skladu sa svojim obavezama, a očekujem da ću uspeti da završim trku do kraja. Reč je o štafetnoj trci, a svaki učesnik treba da pretrči određeni broj kilometara dnevno, objašnjava potporučik Lukić.
 
Kako su organizatori maratona iz Atletskog kluba “Plemenito srce” istakli, patrijarh srpski gospodin Irinej blagoslovio je učesnike ove trke, a blagoslov je stigao i od sveštenstva manastira Hilandar. Pre starta, ispred Hrama Svetog Save održan je i moleban za postardale u Prvom svetskom ratu, kome je prisustvovao i ambasador Grčke Elias Eliadis.