Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
15.06.2018.

Slovačka protiv vojske Kosova




Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas, u zgradi Starog Generalštaba, sa ministrom odbrane Slovačke Republike Peterom Gajdošem, koji je prvi put u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.
 
Ministri su, sem ostalog, razgovarali o saradnji u oblasti odbrane, političko-bezbednosnoj situaciji u regionu, kao i o zajedničkom učešću u multinacionalnim operacijama u svetu.
 


Kako je ministar Vulin istakao, politika Slovačke je politika doslednog prijateljstva prema Srbiji.
 
- Vlada Slovačke Republike još jednom je potvrdila da će sačuvati svoju principijelnu poziciju kada je u pitanju nepriznavanje lažne države Kosovo i da Slovačka nikada neće priznati Kosovo. Takođe, Slovačka je podržala poziciju Srbije kada je u pitanju postojanje vojske Kosova i složila se da nikakva vojska Kosova ne može da postoji, kao i da ništa što je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 ne može da se implementira na prostoru Kosova i Metohije, naglasio je ministar Vulin.
 
Prema njegovim rečima, Slovačka snažno podržava politiku vojne neutralnosti i politiku koju vodi predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.
 


- Slovačka će nastaviti da u svakom međunarodnom forumu podržava poziciju Srbije i, gde god postoji mogućnost da Slovačka govori, zastupa stavove Srbije. Zahvalan sam na takvoj poziciji, a posebno kao Ministarstvo odbrane, što ćemo nastaviti svoju saradnju i što nam naša politika vojne neutralnosti omogućava da sarađujemo i sa Istokom i sa Zapadom, uvek vodeći računa o interesima Srbije, zaključio je ministar odbrane Srbije.
 
Ministar odbrane Slovačke zadovoljan je današnjim razgovorima sa srpskim kolegom.
 
- Razgovarali smo o našoj uzajamnoj, sadašnjoj i budućoj saradnji. Zajedno gradimo mir i saglasni smo da protiv terorizma, ekstremizma i ilegalne migracije moramo da se borimo zajedno. Samo zajedničkim snagama i naporima možemo postići mir. Primer toga je naše učešće u misiji na Kipru, gde ne samo da uživamo u miru i demokratiji već suprotno, zajedno ih gradimo, obezbeđujemo i širimo u svetu. Učinićemo zajedno sve da bismo u zajedničkoj misiji na Kipru nastavili i dalje da radimo. Želimo zajedničku saradnju u okviru obuke, obrazovanja, zdravstva i modernizacije, kao i da se što pre proširi i vojno-vojna i civilno-vojna saradnja, što će biti u korist svima nama. Verujem u nastavak i produbljenje naše saradnje, istakao je ministar Gajdoš.
 


On je rekao da se u Srbiji oseća kao u rodnoj zemlji Slovačkoj i kao prijatelj.
 
- Drago mi je što sam juče položio venac u Kragujevcu na Groblju slovačkim palim vojnicima u Prvom svetskom ratu. Zahvalio bih srpskim prijateljima što se na odgovoran način ponašaju prema spomeniku i čuvaju ga od zaborava. To jeste spomenik slovačke istorije, ali je i sastavni deo naše srpsko-slovačke istorije, zahvalio je ministar odbrane Slovačke.