Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
21.09.2017.

„Otvoreni dan“ u Smederevskoj Palanci



Akcija „Otvoreni dan“ u kasarni „General Živko Pavlović”, u organizaciji Centralne logističke baze, okupila je veliki broj posetilaca iz Smederevske Palanke i okoline. Akcija se organizuje treću godinu zaredom i, kao i prethodnih godina, najbrojniji gosti su bili mališani predškolskih ustanova i  učenici osnovnih škola iz Smederevske Palanke, Velike Plane, Mladenovca i Rače.
 
Pored prikaza naoružanja, vojne opreme i sredstava ratne tehnike, deo programa „Otvorenog dana“ činila su tematska predavanja, monolog na temu „Stanoje Glavaš” u izvođenju umetnika Miše Bajkića iz sastava Kulturnog centra Smederevska Palanka,  kao i humane akcije dobrovoljnog davanja krvi i zaveštanja organa u organizaciji Vojnomedicinske akademije. Najveću pažnju prisutnih privukle su vežbe prečišćavanja vode, gašenja požara i kretanje kolone tenkova. Svoja izdanja predstavio je Medija centar „Odbrana”, proizvode Vojna ustanova „Dedinje”, a Vojnogeografski institut prikazao je deo aktivnosti koji realizuje i najnoviju topografsku kartu.
 
Građani Smederevske Palanke i okoline ovu akciju smatraju veoma važnom, jer je jedinstvena prilika za druženje sa pripadnicima Vojske Srbije i za izgradnju međusobnog poverenja, naveo je komandant 2. skladišnog bataljona potpukovnik Dejan Bačević.
 
„Današnja akcija ima za cilj da kroz prikaz sredstava kojima raspolažemo i dela zadataka koje obavljamo posetiocima približimo vojni poziv u cilju animiranja mlađe populacije za buduću profesiju. Naglasio bih da su svi pripadnici jedinice uložili velike napore za pripremu ove akcije jer smatramo da je ovo jedan od najlepših zadataka koji pripadnici Vojske Srbije realizuju”, izjavio je potpukovnik Bačević.