Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
22.08.2017.

Jaka vojska garant sigurne budućnosti naroda



Ministar odbrane Aleksandar Vulin otvorio je izložbu „Predmeti iz riznice Vojnog muzeja“, koja je postavljena povodom obeležavanja 139. godina od osnivanja te jedinstvene vojne ustanove – 22. avgusta 1878. godine.


Tim povodom, ministar Vulin je rekao da Srbi imaju šta da pokažu, čime da se ponose, na koga da se oslone, imaju na koga da požele da liče, te da je istorija srpske vojske sabrana u Vojnom muzeju gde se vidi koliko je prošlost velika i koliko je bitna:

-  Narod koji zaboravi svoju prošlost, kako su Srbi umeli da čine, ako to ne prestane da radi, može da ugrozi svoju budućnost. Vojska Srbije i srpski narod neće ugroziti svoju budućnost. Nema naroda koji ima sigurnu budućnost, a da nema jaku, uređenu i zadovoljnu vojsku, naglasio je Vulin.

Ministar odbrane je rekao da godine od osnivanja Vojnog muzeja nisu samo godine koje mi pamtimo, već godine koje mi institucionalno pamtimo, 139 godina tokom kojih smo organizovano pokušali da sačuvamo svoju prošlost, ali je istakao da vreme koje je još više iza nas jesu godine u kojima nismo mogli da pokažemo zgradu, ali smo mogli da kažemo da je to prošlost na koju smo ponosni.

- Tradicija zbog koje postojimo, tradicija koja određuje kakvi ćemo biti u budućnosti, nalazi se u fondovima ovog muzeja, ali vojska zbog koje i od koje ovaj muzej postoji nije samo prošlost. Srbi ne bi postojali da nema njihove prošlosti, ali ne bi imali budućnost da nema njihove vojske, podvukao je ministar odbrane i još jednom naglasio da narod koji nije u stanju da brani svoju slobodu, sećanje na sebe, vrednosti zbog kojih postoji, nije narod koji ima budućnost.

On je rekao da srpski narod ima šta da brani, ima tradiciju i sistem vrednosti zbog kojih postoji, te svoju vojsku koja zaslužuje pamćenje, ali i više od toga, koja zaslužuje budućnost, zaključio je ministar Vulin.

Predstavljajući izložbu „Predmeti iz riznice Vojnog muzeja“ načelnik Vojnog muzeja potpukovnik Gradimir Matić je istakao da ta ustanova od svog osnivanja, daleke 1878. godine, ogromnu pažnju posvećuje sakupljanju svedočanstava o tradiciji borbe za slobodu, artefakata koji pokazuju kreativnost primenjenu u izradi naoružanja i opreme i ratovanju opšte. Bogati fond Vojnog muzeja čini više od 32.000 predmeta sistematizovanih u 14 zbirki i oko 100.000 negativa i fotografija, koji prevazilaze okvire nacionalne i usko vojne istorije.


Povodom 139 godina od osnivanja Vojnog muzeja, zahvalnice za uspešnu dugogodišnju saradnju u realizaciji zajedničkih muzejskih projekata dobili su Narodni muzej Šabac, Muzej istorije Jugoslavije i Muzej grada Novog Sada.

Izložba „Predmeti iz riznice Vojnog muzeja“ biće postavljena u Galeriji Vojnog muzeja do 26. septembra.