Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
06.08.2017.

Ustoličenje episkopa mileševskog Atanasija



Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je u manastiru Mileševi svečanom ustoličenju episkopa Eparhije mileševske Atanasija, dosadašnjeg episkopa bihaćko-petrovačkog.



Ustoličenje novog episkopa počelo je juče svečanim bdenijem, a nastavljeno svetom arhijerejskom liturgijom kojom je načelstvovao Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje episkopa Srpske pravoslavne crkve.

– Vojska je čuvar tradicije našeg naroda, Vojska je čuvar svih vrednosti koje su Srbiju učinile onakvom kakva jeste, za ponos. Naravno da je to i naša crkva. Vojska i crkva imaju zajedničke zadatke, da čuvaju one najprogresivnije i najznačajnije vrednosti koje su našem narodu omogućile da traje svih ovih vekova. Za dve godine će biti osam stotina godina mileševskog manastira. Srpska vojska i srpska crkva čuvaće svoj narod, čuvaće sećanje na to kakvi smo bili, ali i raditi na tome kakvi tek treba da budemo, da bismo bili dostojni uspomene svojih predaka. Vojska poklanja mnogo pažnje verskoj službi. Sve verske konfesije imaju svoje predstavnike u našoj armiji i svi vernici imaju mogućnost da svoj verski život nastave i dok borave u Vojsci. I Srpska pravoslavna crkva i Islamska zajednica i Rimokatolička crkva imaju svaku mogućnost i svaku priliku da sa svojim pripadnicima ostvare sva prava u verskom životu. Srpska pravoslavna crkva je važan deo Vojske Srbije, koja omogućava da se verski život nastavi i u Vojsci. Srpska pravoslavna crkva uživa veliko poštovanje Vojske Srbije i uvek će uživati – rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin u porti manastira Mileševa.

Posle svete liturgije, u manastirskoj porti priređen je kulturno-umetnički program, a zatim i „trpeza ljubavi”, kojoj su prisustvovali svi gosti i narod Eparhije.

Atanasije (Rakita) je četvrti episkop Eparhije mileševske. Pre njega eparhijom su upravljali episkopi Georgije (1992–1997), Vasilije (1994–1997), blaženopočivši patrijarh srpski Pavle – administrator (1997–1999), Filaret (1999–2015) i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije – administrator (2015–2017).