Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstVideogalerija
28.02.2017.

Ministar odbrane u Kragujevcu



U eksploziji koja se danas dogodila tokom gašenja požara u Tehničkom remontnom zavodu u Kragujevcu, od detonacije poginuo je potpukovnik Vojske Srbije Miroslav Perišić, za tri osobe se još uvek traga dok je 25 pripadnika Vojske Srbije i MUP-a povređeno. Ministar odbrane Zoran Đorđević izrazio je, u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, iskreno saučešće porodici nastradalog potpukovnika Perišića.

 
Ministar Đorđević i pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović posetili su večeras povređene koji su zbrinuti u Kliničkom centru u Kragujevcu, u pratnji direktora tog zdravstvenog centra dr Predraga Sazdanovića.
 
Tom prilikom, ministar odbrane je rekao da je danas u 13 časova i 20 minuta u TRZ Kragujevac došlo do eksplozije u objektu A 28, namenjenom delaboraciji municije, nakon čega je požar zahvatio objekte A 28 i A 27. Vatrogasne ekipe sastavljene od  pripadnika MUP-a i pripadnika vatrogasne jedinice TRZ Kragujevac pristupile su gašenju požara kada je, u 13 časova i 45 minuta, došlo do druge eksplozije.
 
- Od detonacije, nažalost, život je izgubila jedna osoba. Reč je o potpukovniku Miroslavu Perišiću i ovom prilikom izražavamo duboko saučešće njegovoj porodici. Potpukovnik Perišić je 26 godina marljivo i predano radio u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije,od toga dve godine u TRZ Kragujevac – rekao je ministar Đorđević.
 
On je, takođe, konstatovao da su  prilikom druge eksplozije tri lica nestala i za njima se intenzivno traga, kao i da je 25 lica hospitalizovano.
 
- Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije na prvo mesto stavlja bezbednost svojih pripadnika i insistira na maksimalnoj bezbednosti kada je reč o životu i radu svojih pripadnika, kao i da sve mere bezbednosti na radu budu na maksimalnom nivou – naglasio je ministar Đorđević dodajući da je objekat u kome se dogodila nesreća urađen prema najvišim standardima bezbednosti.
 
Ministar Đorđević je, takođe, istakao da je formirao komisiju koja treba da istraži uzroke i razloge ovog nemilog događaja, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena. 

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar Đorđević je istakao da se lica za kojima se traga nalaze u zoni koja je još uvek opasna i kojoj ne može da se priđe, kao da će ekipe iz Ministarstva odbrane opremljene dronom i robotom pomoći prilikom potrage za tim licima.

 
On je rekao i da postoji opasnost od novih požara, kao i da je mesto nesreće i dalje nebezbedno jer se iz daljine vidi da požar i dalje tinja, pa je zbog toga uvedena mera zabrane prilaska mestu nesreće do dolaska ekipe iz Beograda.
 
Direktor Kliničkog centra u Kragujevcu dr Sazdanović rekao prilikom obraćanja novinarima da je danas nakon 14 časova, nakon druge eksplozije i po dolasku ekipe civilne i vojne hitne pomoći, 25 pacijenata primljeno na hospitalizaciju, od čega su tri lica u opservaciji u Kliničkom centru, za koje u ovom trenutku može da se kaže da imaju specifične povrede.
 
- S obzirom na specifičnost povreda, kontaktirali smo kolege sa Vojnomedicinske akademije, radi pomoći u proceni statusa, jer u nekom određenom vremenu može doći do novih naknadnih povreda. Očekujemo da u toku noći stigne ekipa sa VMA, i tek nakon toga i dodatne dijagnostike, koja je u toku, možemo da damo dodatne informacije – naglasio je dr Sazdanović.
 
Prema njegovim rečima, u ovom trenutku niko nije životno ugrožen i svaka dalja dijagnostika će biti pravovremena za sve primljene pacijente.
 
- Na osnovu dosadašnje dijagnostike, možemo reći da su povrede opekotine, povrede mekih tkiva, ali ono čega se plašimo su povrede unutrašnjih organa. Upravo zbog specifičnosti povreda blast tipa pozvali smo kolege sa VMA, koji će nam pomoći u proceni stanja i eventualnim dodatnim intervencijama – rekao je dr Sazdanović.
 
Nakon obraćanja novinarima, ministar Đorđević sa pomoćnikom ministra za materijalne resurse Nenadom Miloradovićem uputio se ka mestu eksplozije.