Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
02.02.2017.

Potvrda visokog nivoa razumevanja i potrebe unapređenja saradnje sa Ujedinjenim Kraljevstvom



U okviru zvanične posete zamenika načelnika Štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva generala Gordona Mesindžera, koja predstavlja prvu posetu najviših zvaničnika britanske vojske od osnivanja moderne Vojske Srbije, delegaciju je primio državni sekretar Nenad Nerić.
 

Državni sekretar Nerić ocenio je da su srpsko-britanski odnosi, od uspostavljanja pre 180 godina, na istorijskom vrhuncu, kao i da je u obostranom interesu da se takav trend nastavi. Posebno je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je saradnja u oblasti odbrane najbolji deo tih odnosa. Zahvalio je na dosadašnjoj podršci u školovanju pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na najprestižnijim britanskim institucijama, a od posebnog značaja za reformu sistema odbrane bila je britanska inicijativa za uspostavljanje NATO poverilačkog fonda za uništavanje viškova municije, u kojoj Ujedinjeno Kraljevstvo ima vodeću ulogu.
 
Nerić je istakao interes da se nastavi unapređenje vojnoobrazovne, vojno-vojne i vojnomedicinske saradnje, uz ocenu da u bliskoj budućnosti očekuje i otvaranje mogućnosti za zajedničko angažovanje u okviru medicinskog kontingenta u nekoj od multinacionalnih operacija pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

 
General Mesindžer je ocenio da Ujedinjeno Kraljevstvo u Srbiji vidi ključnog partnera za stabilnost na Balkanu, sa kojom je trajno opredeljena za razvoj i unapređenje bilateralne saradnje. Kao potvrdu uspešne vojne saradnje najavio je posetu britanskog ministra odbrane tokom 2017. godine. On se osvrnuo na aktivan doprinos Srbije u angažovanju u multinacionalnim operacijama i istakao da odnos prema pitanju rodne ravnopravnosti u sistemu odbrane, kao i u multinacionalnim operacijama, može da posluži kao primer drugima.
 
Zamenik načelnika Štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva pohvalio je human i profesionalan pristup Srbije u rešavanju posledica migratorne krize i naglasio da prioritete u budućoj saradnji treba usmeriti i na rešavanje aktuelnih bezbednosnih izazova i asimetričnih pretnji, uključujući i borbu protiv terorizma.
 
Dogovoren je nastavak saradnje u težišnim oblastima i istaknuta saglasnost i spremnost za uspostavljanje saradnje u novim oblastima, poput sajber bezbednosti.
 
Kao potvrda postignute saglasnosti i razumevanja, prvi put, Plan bilateralne vojne saradnje za 2017. godinu potpisali su načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i politički direktor za širu Evropu Sajmon Lov.