Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
26.01.2017.

Sistematski pregledi za vojne penzionere u Smederevskoj Palanci



U Domu zdravlja Smederevska Palanka pokrenuta je akcija besplatnih sistematskih pregleda za vojne penzionere, koja je zaživela u decembru prošle godine.
 
Ideju je predložila direktorka Doma zdravlja Smederevska Palanka dr Ivana Đurđević Starović i za to dobila veliku podršku lokalnih vlasti.
 
- Na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, Doma zdravlja Smederevska Palanka i Udruženja vojnih penzionera Smederevske Palanke jedna od tema bila je upravo ta koliko vodimo računa o starijim sugrađanima, među kojima su i vojni penzioneri. Predlog je bio da oni u jednom danu obave preglede lekara opšte prakse, lekara interniste, oftalmologa i orl lekara. Naravno da ukoliko bi se primetio neki ozbiljniji zdravstveni problem ili potreba za pregledom ostalih lekara, naša akcije se ne zaustavlja već će pacijenti biti upućeni na obavljanje daljih pretraga, kaže dr Đurđević Starović.
 
Prvi termin pregleda bio je 28. decembra, naredni 25. januara a sledeći je zakazan za 18. februar. Ideja je da se jednom mesečno vojnim penzionerima omoguće besplatni sistematski pregledi, koji se obavljaju u punktu gde su smeštene specijalističke službe, laboratorija i izabrani lekari.
 
- Nema sličnih akcija u ostalim opštinama i gradovima u Srbiji. Mi treba da se barem na neki način odužimo vojnim penzionerima, oni su nas zadužili. Pažnja ne košta i pregled takve vrste može da se obavi na opšte zadovoljstvo.Treba ukazati starijima da brinemo o njima i o njihovom zdravlju, poručila je direktorka Doma zdravlja.
 
Jedna od angažovanih lekara, dr Tanja Rakonjac, ističe da je odziv vojnih penzionera dobar i da se pregledi zakazuju na po 15 minuta kako niko ne bi mnogo čekao.
 
- Kada se prolepša vreme sigurno će odziv biti i veći. Reč je o preventivi i ovde imaju kompletnu uslugu tokom koje se, osim lekarskih pregleda, obavljaju i laboratorijski pregledi, ukoliko je to potrebno. Vojni penzioneri su prezadovoljni, jer to je za njihovo zdravlje, a mi ćemo samim tim prevenirati oboljenja koja nastaju u njihovom životnom, penzionerskom dobu, kaže dr Rakonjac.

Sistematski pregledi za vojne penzionere u Smederevskoj Palanci 
Vojni penzioner Živan Milović ima samo reči hvale za akciju organizovanih sistematskih pregleda.
 
- Drago mi je što su akciju pokrenuli mladi ljudi koji su prepoznali problem vojnih penzionera koji su navikli na redovne sistematske preglede dok su bili u aktivnoj službi. Međutim, odlaskom u penziju, taj kontakt se gubi i kod dobrog dela vojnih penzionera nastupi nedovoljna briga o svom zdravstvenom stanju.
 
Doktorka Đurđević Starović je to odlično prepoznala i ponudila pomoć, kao i doskorašnji komandant garnizona u Smederevskoj Palanci major Marko Katanić, koji je takođe pružio ogromnu podršku akciji. Greška je što mislimo da naši naslednici nemaju sluha za nas, ali imaju itekako. Starom čoveku treba malo pažnje, a ovde je dobijamo mnogo, naglasio je Milović.
 
U Smederevskoj Palanci živi oko 240 vojnih penzionera. U decembru je na sistematskom pregledu bilo njih trideset, u januaru nešto manje jer su vremenski uslovi bili teži, a u narednom periodu očekuje se veći broj pacijenata jer vlada veliko interesovanje među njima za akciju besplatnih pregleda.