Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
09.12.2016.

Predstavljena knjiga „Poslednji raport iz Zagreba“



Predstavljena knjiga „Poslednji raport iz Zagreba“U Velikoj sali Doma Vojske Srbije predstavljena je knjiga „Poslednji raport iz Zagreba“ autora i izdavača Ratka Miljanovića, u kojoj je opisano izvlačenje Centra vojnotehničkih škola Kopnene vojske JNA „General armije Ivan Gošnjak“ iz blokirane zagrebačke kasarne u Ilici i njegovo razmeštanje na području Beograda decembra 1991. godine.
 
Knjiga je objavljena povodom 25 godina od izvlačenja iz blokade u kojoj, samo zahvaljujući preciznom, efikasnom i znalačkom komandovanju, inače, veoma rizičnom operacijom izmeštanja, uprkos svakodnevnim pretanjama i ucenama hrvatskih „zengi“, niko od pripadnika Centra nije stradao.
           
Predstavljena knjiga „Poslednji raport iz Zagreba“O knjizi i tim dramatičnim danima, proživljenim od septembra do početka decembra 1991. godine, pred okupljenim nekadašnjim pripadnicima Centra vojnotehničkih škola Kopnene vojske JNA su govorili autor, penzionisani pukovnik Petar Vidaković i recenzenti general-major dr Mladen Vuruna, rektor Univerziteta odbrane, nekada pitomac Centra u Zagrebu i dr Božidar Forca, general-major u penziji, nekadašnji nastavnik taktike u Centru.
 
Ističući da su u knjizi, na gotovo 350 strana, uz 150 fotografija, šema i ilustracija, verno, dramatično i romansirano predstavljeni događaji koji su obeležili živote poslednjih branilaca Centra vojnotehničkih škola Kopnene vojske JNA „General armije Ivan Gošnjak“, recenzenti su napomenuli i da je u blokadi ostalo tek desetak odsto njegovih stalnih pripadnika, koji su uspeli da odbrane imovinu te značajne visoke vojne škole i da je dislociraju u prestonicu Srbije. Knjiga je višeslojna, višedimenzionalna i bogata, ne samo istorijskim podacima, već i emocijama koje joj daju posebnu draž.