Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
07.12.2016.

Koncert "Put ka belkantu" u Kolarčevoj zadužbini




Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ održao je, na Velikoj sceni Kolarčeve zadužbine, još jedno opersko veče iz ciklusa „Put ka Belkantu”, u saradnji sa studentima Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda.

Ovo muzičko veče je, takođe, posvećeno i jubileju decenije od pokretanja projekta „Put ka belkantu“, svojevrsne saradnje Fakulteta muzičkih umetnosti i Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, koji pruža mogućnost mladim pevačima da javnim nastupima osiguraju novostečene veštine i znanje iz oblasti umetničkog pevanja.

Izvodeći dela kompozitora poput Rosinija, Dvoržaka, Bizea i Pučinija, odabrani aktuelni i diplomirani studenti predstavili su publici svoje novostečene veštine i znanja iz oblasti umetničkog pevanja pod dirigentskom palicom Vesne Šouc, a pod umetničkim pokroviteljstvom profesora Nikole Kitanovskog, koji je i idejni tvorac ovog projekta.

Nikola Kitanovski, operski pevač i profesor solo pevanja na Fakultetu muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, osmislio je i 2006. godine pokrenuo projekat „Put ka belkantu“, kojim deset godina pruža mogućnost mladim pevačima da javnim nastupima pokažu svoje novostečene veštine i znanja iz oblasti umetničkog pevanja.

U saradnji sa  ansamblom "Binički“ održano je 12 celovečernjih operskih gala koncerata, pružajući dragocen doprinos i bezrezervnu podršku  mladim pevačima u novim umetničkim iskustvima.