Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
19.10.2016.

Predstavljena monografija Rečna flotila 1915-2015



Predstavljena monografija Rečna flotila 1915-2015U sklopu obeležavanja 100 godina od početka Velikog rata, u Domu Vojske Srbije predstavljeno je još jedno izdanje Medija centra “Odbrana“. Promociji je prisustvovao veliki broj pripadnika naših rečnih snaga, Vojne akademije i Škole nacionalne odbrane, kao i prijatelja pisane reči, koje je, u ime izdavača pozdravio direktor Medija centra pukovnik Stevica Karapandžin.
 
Knjiga „Rečna flotila 1915-2015.“ autora Boška Antića, kontraadmirala u penziji, i Dragana Spasojevića poručnika fregate, na više od 250 stranica bogato ilustrovanih fotografijama, svedoči o neprekinutoj borbi i trajanju roda vojske o kome se, prema rečima urednice izdanja Mirjane Sandić, još malo zna.
 
- Od 6. avgusta 1915. godine, kada je porinut prvi srpski rečni brod Jadar do danas, prošao je ceo vek, vek upornih i istrajnih napora srpskih rečnih snaga da, zajedno sa svojim drugovima na kopnu, očuvaju slobodu ne samo reka, već i cele otadžbine. Ali, istorija srpskih brodara duža je od jednog veka. Ona seže u daleku prošlost koju su obeležili srpski šajkaši, dotiče se srpskih ustanaka, balkanskih ratova i oba svetska rata. U svim tim sukobima, pripadnici srpskih rečnih jedinica dali su nemerljiv doprinos borbi za slobodu. Monografija je spomenik podignut njima, svim pripadnicima Rečne flotile, rečnih jedinica koje i danas, u sklopu Kopnene vojske, izvršavaju svoje značajne zadatke, posebno u domenu treće misije Vojske Srbije, rekla je, pored ostalog Mirjana Sandić.
 
Predstavljena monografija Rečna flotila 1915-2015O gotovo enciklopedijskoj vrednosti monografije o srpskoj rečnoj flotili govorili su recenzenti knjige Zoran Karličić, kapetan bojnog broda u penziji i dr Vladimir Barović koji su naglasili da je na stranicama tog značajnog dela sabrano maltene sve što se zna o tom delu Vojske Srbije.
 
- Mnogo toga se o rečnoj flotili ne zna, rekao je kapetan bojnog broda Karličić, navodeći brojne podatke o postojanju i trajanju rečnih jedinica tokom „prvih sto godina“.
 
Obilje podataka o rečnim plovilima, sredstvima i opremi rečnih jedinica, hrabrosti „mornara“ na rekama i životu na brodu čine ovu knjigu neobično dragocenim izvorom za izučavanje rečnog brodarstva, rekao je dr Barović, a zatim su o knjizi i iskustvu, stečenom tokom njenog stvaranja, govorili i njeni autori.
 
Naglašavajući da je za pripadnike Rečne flotile, kao i za sve mornare sveta, jedna od najvažnijih stvari tradicija, oni su se potrudili da jedan njen deo otrgnu od zaborava i sačuvaju za mlade generacije.