Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.09.2016.

Sastanak načelnika generalštabova Srbije i BiH



Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић састао се данас у Београду са начелником Заједничког штаба Оружаних снага Босне и Херцеговине генерал-пуковником Антом Јелечом.

Том приликом, генерал Диковић је истакао да је, следећи доследно политику Владе Републике Србије, у Министарству одбране и Војсци Србије регионална сарадња један од приоритета када је реч о међународној војној сарадњи.

– Сарадња са Оружаним снагама БиХ је у сталном успону у последњих неколико година и достигла је висок ниво разумевања и поверења у оно што заједнички радимо и стварамо. Она се, пре свега, манифестује у виду заједничког школовања кадра и у БиХ и у Србији, коришћењу капацитета за развој способности наших родова и служби као што су Центар АБХО, база „Југ“, Центар за обуку логистике у Војсци Србије, као и Центар за разминирање у Рајловцу или Здружени центар за мултинационалне операције у Бутмиру – нагласио је генерал Диковић додајући да се улажу заједнички напори на решавању проблема вишка муниције којим су оптерећене обе земље.

Према речима генерала Диковића, данашњи сусрет је прилика да се осим анализе досадашњег тока сарадње успоставе и нове области сарадње у будућности у циљу наставка рада на јачању поверења и разумевања. Он је, такође, оценио да је актуелна безбедносна ситуација у знаку изазова који захтева разум, мудрост, стрпљивост и стабилност, што више сусрета и разговора како би све оно што постоји као препрека у било којој области успешно савладали и градили боље односе за генерације које долазе.

Говорећи о значају данашње посете, генерал Јелеч је истакао да БиХ негује добросуседске односе, као и да су односи са Војском Србије добри, без нерешених ситуација и са много тачака сарадње.

– Сарађивали смо и у прошлости, сарађујемо и сада, и има места за још бољу сарадњу. Едукација и школовање, на свим нивоима школовања и усавршавања, је нешто што нас од оснивања Оружаних снага БиХ прати, а кроз развој наше сарадње и пријатељских односа и развој способности у војскама обе земље. То смо проширили и на мировне операције, деминирање и решавање вишкова наоружања и муниције – нагласио је генерал Јелеч додајући да је сарадња у одговору на заједничке претње у виду елементарних непогода већ потврђена, изражавајући наду да ће таква остати и убудуће.

Чување и успостављање мира у свету један је од циљева БиХ, а према његовим речима, потребно је наћи начина да заједно, кроз мировне операције УН, а у будућности и европских снага, чинимо екипу која успоставља, чува и осигурава мир, првенствено јер Србија већ има доста искустава на том пољу.

– Оно што радимо на јачању својих способности кроз центре за обуку, даје нам могућност да будемо спремнији, као и кроз опрему коју набављамо и заједничке вежбе – нагласио је генерал Јелеч.

Он је, такође, изразио задовољство што ће припадници Војске Србије бити међу 900 учесника из 30 земаља на великој вежби која ће се одржати у октобру у БиХ.

Генерал Јелеч посетиће данас и Министарство одбране и Војномедицинску академију, а сутра у Нишу ће обићи Команду Копнене војске и Трећу бригаду Копнене војске.

 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
07.09.2016
Обраћање генерала Диковића
07.09.2016
Обраћање генерала Јелече
07.09.2016
Дочек