Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.08.2016.

Pripadnici Četvrte brigade Kopnene vojske na vežbi u Nemačkoj



Stotinu pripadnika pešadijske čete Četvrte brigade kopnene vojske učestvuje na vežbi ~„Combined Resolve VII~“, koja se izvodi od 25. avgusta do 17. septembra u Hoenfelsu u SR Nemačkoj.

Međunarodna vežba, koju Evropska komanda Oružanih snaga SAD organizuje dva puta godišnje, ima za cilj povećanje interoperabilnosti i međusobnog razumevanja pripadnika kopnenih vojski u operacijama na taktičkom nivou.

Osim pripadnika Vojske Srbije, na ovoj vežbi učestvuje više od 3.500 vojnika iz 15 zemalja: Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Jermenije, Mađarske, Makedonije, Moldavije, Norveške, Poljske, Rumunije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Ukrajine, Francuske i Crne Gore.

Iskustva stečena tokom rada u međunarodnom okruženju višestruko su značajna za pripadnike Vojske Srbije, posebno prilikom pripreme jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama.

Jedinice Kopnene vojske učestvuju na ovoj vežbi od 2012. godine, a Četvrta brigada je već dva puta učestvovala, najpre sa pešadijskim vodom a zatim i sa pešadijskom četom.