Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.08.2016.

Sastanak ministra odbrane i ambasadora Austrije



Ministar odbrane Zoran Đorđević i ambasador Austrije Johanes Ajgner saglasili su se na današnjem sastanku da intenzivna saradnja u oblasti odbrane prati i podstiče razvoj ukupnih odnosa dve prijateljske zemlje, što potvrđuju i predstojeće posete ministra odbrane i načelnika Generalštaba oružanih snaga Austrije Srbiji.

Sastanak ministra odbrane i ambasadora AustrijeMinistar Đorđević rekao je da Srbija izuzetno ceni zalaganje Austrije za što brže napredovanje naše zemlje ka evropskim integracijama. Prioriteti Ministarstva odbrane u okviru saradnje sa Evropskom unijom su angažovanje u operacijama za upravljanje krizama, produbljivanje saradnje sa Evropskom odbrambenom agencijom, započinjanje angažovanja u okviru Koncepta borbenih grupa EU, te učešće na sastancima visokog nivoa i usavršavanje kadrova u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU.

On je istakao da Ministarstvo odbrane neprestano radi na kvalitativnom razvoju odnosa u oblasti odbrane sa svim državama težeći, pre svega, miru i bezbednosti u regionu.

Razgovarajući o migrantskoj krizi, ministar odbrane upoznao je sagovornika sa procedurama i aktivnostima koje zajednički preduzimaju Vojska Srbije i MUP u vezi sa kontrolom granice i sprečavanjem ilegalnih migracija. Istaknut je pozitivan odnos Srbije prema migrantima i migrantskoj krizi uopšte, kao jednoj od ključnih događaja koji karakterišu aktuelna bezbednosna pitanja u regionu i svetu.

Ministar odbrane zahvalio je na pozivu za učešće na drugom ministarskom sastanku proširenog formata Centralnoevropske odbrambene saradnje koji se održava 7. novembra u Beču.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA