Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.08.2016.

Obeležavanje Dana Vojnog muzeja



Povodom obeležavanja 138. godišnjice od osnivanja i proslave Dana Vojnog muzeja, u ponedeljak, 22. avgusta 2016. godine, sa početkom u 13 časova, u galeriji Vojnog muzeja svečano će biti otvorena izložba „Perkusioni pištolji i revolveri“ autora Vuka Obradovića.
 
Bogata muzejska zbirka - Fabričko naoružanje i oprema do 1918, broji 1.825 predmeta, a na studijskoj izložbi „Perkusioni pištolji i revolveri“, autora Vuka Obradovića, kustosa Vojnog muzeja, publici će prvi put biti predstavljen odabir od 35 najznačajnijih pištolja i revolvera perkusionog sistema paljenja, kao jedne od stepenica razvoja ručnog vatrenog oružja.
 
Neke od izloženih eksponata izradili su najveći svetski majstori kakvi su bili Džon Mantona, čuveni britanski oružar, i Matijas Novotni, iz čije se radionice snabdevao Bečki dvor, a izloženi će biti i neki od najpoznatijih primera Koltovih revolvera.
 
Izložbu, koja će trajati do 14. novembra 2016. godine, prati aplikacija, multimedijalni prikaz koji će posetiocima omogućiti interaktivnu komunikaciju sa postavkom, ali i tradicionalni katalog izložbe u kome su publikovani i stručno obrađeni svi perkusioni pištolji i revolveri koji se čuvaju u Vojnom muzeju u Beogradu.
 
Osoba za kontakt u Vojnom muzeju je Mina Milovančević – 066 87 22 805.