Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.08.2016.

Obeležena 211. godišnjica Boja na Ivankovcu



U Spomen parku Ivankovac kod Ćuprije, na lokalitetu "Šančevi na Ivankovcu", danas je održana centralna manifestacije povodom 211. godišnjice Boja na Ivankovcu i prve pobede srpskih ustanika nad regulanom turskom caraskom vojskom, koju je predvodio Hafiš paša.

Svečanost je počela pomenom poginulim ustanicima i državnim počastima, intoniranjem nacionalne himne, polaganjem venaca Ministarstva rada, delegacije Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, opštine Ćuprija i nevladinih organizacija, na spomenik vođi ustanika Milenku Stojkoviću, koji je rad akademskog vajara Milorada Mitrovića.

Boj na Ivankovcu, koji se odigrao na današnji dan 1805. godine, po oceni istoričara "predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda Karađorđevih ustanika, predvođenih Milenkom Stojkovićem, u čitavom razdoblju Prvog srpskog ustanka".

"To je, istovremeno blistav primer taktički dobro osmišljne i ostvarene vojne operacije. Ostvarivši pobedu u znamenitom boju na Ivankovcu, srpski ustanici pružili su primer bezmerne hranrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije tokom čitava dva naredna stoleća", zapisali su istoričari.

Tanjug