Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.08.2016.

Sećanje na stradanje i progon Srba



Centralna državna manifestacija posvećena obeležavanju Dana sećanja na stradanje i progon Srba održana je u zemunskom naselju Busije, uz prisustvo predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, članova vlada Republike Srbije i Republike Srpske, članova Narodne skupštine Republike Srbije, Narodne skupštine Republike Srpske, Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora i mnogobrojnih građana.

Obeležavanju Dana sećanja na stradanje i progon Srba u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije prisustvovali su ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa članovima oba kolegijuma i drugim brojnim pripadnicima MO i VS.

Parastos za sve stradale Srbe služio je patrijarh srpski Irinej, a potom su se prisutnima, pored „devojke iz kolone“ izbeglica Jelene Šarić, obratili predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Premijer Vučić je naglasio da je to težak i tužan dan za Srbiju i Srbe, ali je poručio da „oluja“ više neće biti: „Srbija se ne hvali svojom snagom, ali je dovoljno jaka da brine o svom narodu i niko više neće dozvoliti takav pogrom“, rekao je Vučić.

Premijer je istakao da je Srbija velika za sve, i da nam ne treba veća teritorija, već samo jača i stabilnija zemlja, a Krajišnicima je rekao da su u Srbiji dobrodošli i da je Srbija dovoljno velika da nikoga ne mrzi, ali da zaborav nikada neće dobiti oni koji su zaborav očekivali. Naveo je da Srbija sa Hrvatskom želi najbolje odnose, ali da želi da zaštiti svoje ljude, i da će država uraditi sve što može da zaštiti Srbe u Hrvatskoj.

Krajišnicima je još poručio da zna koliko im je bilo teško, ali da su dobili Srbiju i da je Srbija dobila njih. „Ponovo ste kod svoje kuće i imate čime da se ponosite, vaša kuća je sazdana na vašoj žrtvi i to sećanje će trajati večno, podsećaćemo se svakog 4. avgusta i Srbija i Republika Srpska“, poručio je premijer.

Manifestacija je nastavljena umetničkim programom pod nazivom „Naša je tuga... velika“.
photoFOTOGALERIJA