Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.07.2016.

Čestitka ministra odbrane povodom Dana Direkcije za standardizaciju, kodifikaciju i metrologiju



Svim pripadnicima Direkcije za standardizaciju, kodifikaciju i metrologiju čestitam 5. jul – Dan Direkcije.

Ove godine prvi put, kao jedan od vojnih praznika u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije proslavlja se Dan Direkcije za standardizaciju, kodifikaciju i metrologiju.

Tog dana 1863. godine u Kneževini Srbiji, na osnovu Zakona Miloša Obrenovića, Artiljerijska uprava donosi prvi standard “Administracija sviju tehničkih zavedenija koji sačinjavaju tehnički organi“. Nastavljajući tradiciju dužu od jednog i po veka, kojom se može pohvaliti mali broj zemalja i oružanih snaga u regionu i šire, uspešno obavljate poslove planiranja, organizovanja, uspostavljate koordinaciju i na taj način unapređujete poslove standardizacije, kodifikacije i metrologije. Razvijanjem metode i tehnike iz oblasti vašeg rada dali ste pun doprinos u izradi i sprovođenju međunarodnih ugovora, protokola i planova vojnotehničke saradnje.

Čestitam vam praznik, uz želju da u narednom periodu još više unapredite rad u svojoj struci i ovoj oblasti od značaja kako za Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije, tako i Republiku Srbiju.