Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.07.2016.

Obeležen Dan Vazduhoplovnog zavoda „Moma Stanojlović“



 
Dan Vazduhoplovnog zavoda „Moma Stanojlović“ – 1. jul, i vek od osnivanja Aeroplanske radionice na Krfu, obeležen je danas u Batajnici.

Osim predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnika preduzeća i poslovnih saradnika, kao i zaposlenih u Zavodu, svečanosti je prisustvovao i komandant RViPVO general-major Ranko Živak.

On je istakao da „od kada se san o letenju počeo pretvarati u stvarnost, ljudi su sa divljenjem i strahopoštovanjem gledali sve što se dešava na nebu“.

- Slava je neretko pripadala ljudima koji upravljaju čeličnim pticama, iako svi koji se bave letenjem vrlo dobro znaju da bi se bez ispravne i pripremljene tehnike san o letenju vrlo brzo raspršio. Vi ste pošteno, odgovorno i profesionalno obavljali svoje radne zadatke, izvlačili maksimum iz onoga što vam je bilo na raspolaganju, a ponekad ste činili i više od toga, zbog čega vas pohvaljujem i ističem kao primer, poručio je general Živak zaposlenima.

Direktor Vazduhoplovnog zavoda pukovnik Despot Janković podsetio je prisutne da je prošlo sto godina od kada je Aeroplanska radionica „razvila nit industrijskog razvoja srpske avijatike i time utkala put na kojem je ispisana istorija Zavoda“.

- Znajući u kakvim uslovima su načinjeni pionirski koraci naše službe iz 1916. godine i duboko svesni ekonomskih ograničenja aktuelnog trenutka, mi bez straha gledamo u budućnost uvereni u neraskidivu vezu našeg vazduhoplovstva i njegovog remontnog zavoda, rekao je pukovnik Janković.

Posle zvaničnog obraćanja komandanta, dodeljene su stimulativne mere i uručene nagrade istaknutim pojedincima kolektiva i zahvalnice poslovnim saradnicima.

Povodom jubileja, sinoć je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu održana Svečana akademija kojoj su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i brojni saradnici Zavoda.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA