Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.06.2016.

Unapređenje saradnje u oblasti odbrane sa Rumunijom




Државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић примио је начелника Штаба Копнених снага Румунске армије генерал-мајора Думитру Скарлата, током његове званичне посете Републици Србији.

Анализирајући актуелну политичко-безбедносну ситуацију у региону и свету, саговорници су истакли значај унапређења и даљег квалитативног развоја односа, посебно у области одбране, а у циљу предузимања заједничких активности за свеобухватно решавање безбедносних претњи.

Државни секретар Нерић упознао је госта са активностима Министарства одбране и Војске Србије у процесу интеграција у Европску унију, ангажовања у мултинационалним операцијама, као и нивоом сарадње са НАТО кроз Партнерство за мир.

Нерић је захвалио Румунији на подршци у процесу европских интеграција, које представљају један од приоритетних спољнополитичких циљева Републике Србије. Он је нагласио да Србија цени што је Румунија, и поред огромних притисака, задржала став о непризнавању једнострано проглашене независности „Косова“, изразивши захвалност за професионално ангажовање припадника румунског контингента у КФОР и допринос безбедности на Косову и Метохији.

Обострано је пренето задовољство оствареним нивоом сарадње у области одбране, али и истакнуто да две војске у наредном периоду треба да пронађу модалитете за интензивнију сарадњу, с циљем унапређења оперативних и функционалних способности оружаних снага.

Генерал Скарлату рекао је да су традиционални пријатељски односи две земље основа за унапређење сарадње у области одбране, у складу са економским могућностима.  Он је пренео спремност Румуније за наставак подршке и размене искустава у процесу евроинтеграција и  нагласио да је сарадња копнених снага изузетна и да се припадници две војске на вежбама и терену одлично разумеју.