Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.06.2016.

Vežba Specijalne brigade i Žandarmerije s bojevim gađanjem



U okviru taktičke vežbe „Morava 2016”, danas je na poligonu Orešac kod Vršca realizovana taktička vežba sa bojevim gađanjem timova iz protivterorističkog bataljona Specijalne brigade Vojske Srbije u sadejstvu s timovima iz Žandarmerije po temi „Protivteroristička operacija“.

Vežbi su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, načelnici Uprave za obuku i doktrinu i Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove Generalštaba brigadni generali Marinko Pavlović i Ilija Todorov, komandant Specijalne brigade brigadni general Zoran Veličković i visoki predstavnici Žandarmerije.

Scenario vežbe predvideo je neutralisanje terorističke grupe koja je izvršila napad u hemijskoj industriji i povukla se u rejon sela Orešac na obodu Deliblatske Peščare. Zadatak je bio da se izvrši blokada i uništenje te grupe u kojoj je i nekoliko pojedinaca sa velikim iskustvom u upotrebi eksplozivnih naprava.

Cilj je bio oslobađanje talaca i neutralisanje pronađenih neeksplodiranih sredstava. Zadatak je izvršen uz upotrebu helikoptera, primenom vertikalnog manevra, uz vatrenu podršku oklopnih vozila i iz vazduha.

Potpukovnik Željko Furundžić, pomoćnik komandanta za operacije Specijalne brigade ističe da je reč o zajednička vežbi iz treće misije Vojske, uz upotrebu vazduhoplova Ratnog vazduhoplovstva i PVO kao i letačke jedinice MUP-a Srbije.

– Vežba je visokog rizika, uz upotrebu bojeve municije i korišćenje oklopnih vozila, među kojima su bila i ona koje smo videli prvi put jer su u razvojnom programu Jugoimport SDPR-a. Uspešno je završena i od velikog je značaja kao iskustvo za naš budući rad, kaže Furundžić i dodaje da je reč o prvoj zajedničkoj antiterorističkoj vežbi Specijalne brigade i Žandarmerije.

Kapetan Ivan Bondžić, iz padobranske čete protivterorističkog bataljona „sokolovi”, kaže da je cilj vežbe bio i utvrđivanje stepena obučenosti naših snaga u borbi protiv terorističkih grupa, u saradnji sa jedinicama Žandarmerije.

– Slične taktičke vežbe spadaju u redovne godišnje aktivnosti ali ovo je bila posebna prilika zbog sadejstva sa snagama Žandarmerije, radi utvrđivanja stepena naše usaglašenosti – rekao je kapetan Bondžić.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
05.06.2016
Покривалица
05.06.2016
Изјава капетана Ивана Бонџића и заставника 1.кл Сашае Радошевића