Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.06.2016.

Provera spremnosti za izvršavanje zadataka



U okviru komandno-taktičke vežbe „Morava 2016“, danas je na poligonu „Peskovi“ kod Velikog Gradišta održana vežba odeljenja za intervenciju Komande za obuku sa bojevim gađanjem, koja je i svojevrsno takmičenje odeljenja posebne namene jedinica tog sastava.

Vežbi su prisustvovali zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić i načelnik Uprave  za obuku i doktrinu brigadni general Marinko Pavlović.

Na vežbi je proverena taktička i vatrena obučenost odeljenja za intervenciju ka izdvojenom objektu. Dejstvovano je iz automatske puške, mitraljeza, snajperske puške i ručnog raketnog bacača, a učesnici su pre realizacije gađanja marševali i savladali taktičku stazu, koju čine vatrena staza i 9 prepreka.

General Pavlović, koji je, kao oficir za planiranje vežbe „Morava 2016“, imao zadatak da oceni današnju aktivnost, kaže da je to bila dobra prilika da se sagleda koliko su odeljenja sposobna da izvrše namenski zadatak.

– Shodno tom cilju, koncipiran je i poligon, koji predstavlja naseljeno mesto gde odeljenja za intervenciju izvode gađanja, gde se ceni uspeh vatre i taktički rad. Uspeh vatre je odličan a taktički rad vrlo dobar, što znači da će ocena taktičke vežbe bito vrlodobra­ – kaže načelnik Uprave za obuku i doktrinu.

Mešovita artiljerijska brigada je na intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“  izvela taktičku vežbu sa bojevim gađanjem, na kojoj je učestvovao i deo rezervnog sastava. Na vežbi sa temom „Divizion u podršci jedinica Kopnene vojske u izvođenju operacija“ artiljerci su gađali iz topova 130 mm M-46.

Vežbi je prisustvovao komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, sa svojim saradnicima, komandant Mešovite artiljerijske brigade pukovnik Zvonko Stojković, predstavnici Vojne akademije i rezervnih vojnih starešina  iz Aleksinca.

Pripadnici Specijalne brigade i Žandarmerije pripremaju izvođenje protivterorističke operacije na poligonu „Orešac“,  jedinice Prve brigade uvežbavaju izvođenje napada na vazdušni desant, a Druga brigada je angažovana na sanaciji puteva u okviru realizacije zadataka iz treće misije. Komande i jedinice Vojske Srbije nastavljaju sa taktičkim uvežbavanjima širom Srbije u okviru vežbe „Morava 2016“.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
03.06.2016
Пуковник Жељко Чобић
03.06.2016
Заставник прве класе Милојко Милосављевић
03.06.2016
Vežba