Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.05.2016.

Predstavljen program ovogodišnje „Noći muzeja“



Predstavljen program ovogodišnje „Noći muzeja“ Druga konferencija za medije povodom predstojeće, trinaeste „Noći muzeja“, održana je danas u Domu Vojske Srbije. Predstavljen je bogat program manifestacije koja će biti održana 21. maja, na više stotina lokacija u 49 gradova i mesta Srbije.

Osnivač manifestacije „Noć muzeja“ Ana Jovanović istakla je da su se organizatori mesecima trudili da pripreme odličan program jedne od najposećenijih kulturnih manifestacija u našoj zemlji, kako bi to veče bilo „po mnogo čemu posebno i drugačije“.

Među više od stotinu dešavanja na 70 lokacija u prestonici, svoja vrata posetiocima, već tradicionalno, trinaesti put otvara i Medija centar „Odbrana“. Direktor te ustanove pukovnik Stevica S. Karapandžin rekao je da je „Noć muzeja“ prilika da javnosti bude predstavljen program koji su pripremili.

Predstavljen program ovogodišnje „Noći muzeja“ - Sve one koji 21. maja budu kročili u nekadašnji Ratnički dom dočekaćemo, prema starom srpskom običaju, hlebom, jer je u Maloj galeriji postavljena izložba „Hleb u Velikom ratu“, a posetioci će imati priliku i da probaju vojnički hleb – tain. U Velikoj galeriji biće prikazan multimedijalni projekat „Majstor za automobile i ljudske duše“, izložba posvećena nesvakidašnjem čoveku, beogradskom automehaničaru, pesniku, galeristi, skulptoru, tv-scenaristi i satiričaru Dragiši Kruniću. U 17 i 18 časova u Svečanoj sali će biti prikazani dokumentarno-igrani filmovi, u produkciji RTS-a i Vojnofilmskog centra „Zastava film“, „Srbija u Velikom ratu“ i „Srbi na Krfu“. Takođe, pripremili smo i poklon koncert Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ ispred Doma Vojske u 19 časova, rekao je pukovnik Karapandžin.

On je dodao da će u okviru gostujuće izložbe „Književnost u Velikom ratu“ glumci Akademije umetnosti u Svečanoj sali oživeti likove Branislava Nušića, Ive Andrića, Milutina Bojića i ostalih, da će tradicionalno biti otvorena vrata svečanih salona u kojima je izložen izbor slika i skulptura eminentnih stvaralaca, a da će i ljubitelji knjige u Atrijumu moći da uživaju u izdanjima Medija centra „Odbrana“ koja mogu da kupe po povoljnim cenama.

Predstavljen program ovogodišnje „Noći muzeja“ - I Vojni muzej učestvuje u ovogodišnjoj „Noći muzeja“ stalnom muzejskom postavkom i aktuelnom izložbom „Povlačenje preko Albanije i boravak srpske vojske na Krfu“, a ispred Muzeja biće postavljena dva Titova automobila i prikazan filmski materijal iz produkcije VFC „Zastava filma“ iz tog perioda koji do sada nikada nije emitovan, poručio je direktor Medija centra „Odbrana“.

Na današnjoj konferenciji predstavljeni su i programi Muzeja Jugoslovenske kinoteke, Muzeja afričke umetnosti, JP Beogradska Tvrđava, Muzeja nauke i tehnike, kao i Kuće legata i Železničkog muzeja.

Trinaesta „Noć muzeja“ biće održana od 17 časova pa do jedan sat iza ponoći. Prvi susreti sa muzejima i otkrivanje novih svetova uz umetnost i kulturu obeležiće Dečju turu manifestacije u Beogradu.
„Noć muzeja“, koja se održava uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je i Beograd. Prva manifestacija, održana u pet beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za deset godina taj broj narastao na 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije. U Evropskoj „Noći muzeja“ prošle godine, učestvovalo je više od 1.900 muzeja u 45 država.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA