Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.05.2016.

Otvorena izložba „Hleb u Velikom ratu“



Otvorena izložba „Hleb u Velikom ratu“Autorska izložba Dimitrija Vujadinovića „Hleb u Velikom ratu“ otvorena je danas u Medija centru „Odbrana“. Izložbu čini 21 pano sa dokumentarnim fotografijama i svedočanstvima učesnika, kao i dokumentarni filmovi, reprinti fotografija, publikacija, časopisa sa tematikom hleba u Velikom ratu, kao i replike taina - vojničkog hleba sa torbama u kojima se polagao.

Otvarajući postavku, direktor Instituta za savremenu istoriju Srbije dr Mile Bjelajac, podsetio je na niz istorijskih primera kojima je ukazao na značaj hleba, kao i brašna u vremenu velikih ratova, ističući da je hleb imao važnu ulogu kod srpskih vojnika i u balkanskim i u Prvom svetskom ratu. O njegovom značaju u tim ratnim godinama svedoči i činjenica da su srpski vojnici razmenjivali hleb sa pripadnicima drugih vojski, dobijajući za uzvrat neophodne ratne potrepštine.

Otvorena izložba „Hleb u Velikom ratu“Obraćajući se u ime domaćina, potpukovnik Biljana Pašić iz Medija centra „Odbrana“ istakla je da je reč o još jednoj u nizu izložbi kojima ova kuća obeležava jubilej stogodišnjice od početka Velikog rata. Govoreći o postavci, potpukovnik Pašić je istakla da se na njoj, između ostalog, može videti koliko je sledovanje od 800 grama hleba u tim ratnim danima odigralo važnu ulogu u podvizima srpskih vojnika, dodajući da je torbica za hleb bila sastavni deo vojničke uniforme sa početka ovog veka.

Autor izložbe Dimitrije Vujadinović naglasio je da je postavku osmislio kao istraživač kulture hleba, želeći da prikaže ne samo značaj hleba kao hrane, već i čudesnost hleba kao žive riznice kolektivnog pamćenja i svedočanstva o etičkim i simboličkim vrednostima i padovima ljudi i u najtežim egzistencijalnim uslovima, kakav je rat.

Svi zainteresovani biće u mogućnosti da pogledaju izložbu do 21. maja u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije svakog dana, osim nedeljom, u vremenu od 11 do 19 časova.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA