Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.05.2016.

Polaganje prijemnog ispita na Vojnoj akademiji



Danas je na Vojnoj akademiji održan prijemni ispit za upis u školskoj 2016/17.godini. Od 674 kandidata odazvalo se njih 625, koji se nadaju da će, nakon prijemnog ispita, zauzeti neko od 140 mesta. Od toga je 50 predviđeno za učenike Vojne gimnazije, dok je 90 mesta rezervisano za kandidate iz civilstva.

- Rano je za bilo kakvu prognozu ili analizu. Činjenica je da je iz godine u godinu sve veći broj kandidata koji konkurišu, ali tu su i čvrsti kriterijumi Vojne akademije za upis, pa je nekoliko sati nakon polaganja matematike rano za bilo kakvu ocenu, rekao je potpukovnik Uroš Domazet, načelnik Kadetske službe u Vojnoj akademiji. 

Prijemni ispit iz matematike je održan u fiskulturnoj sali sportskog centra Vojne akademije, dok se fizičko polagalo na sportskim terenima.

Nakon polaganja prijemnog ispita iz matematike kandidati su sa zebnjom čekali objavljivanje rezultata.

Andrijana Nikolić, kandidatkinja iz Niša, je istakla da nije imala tremu i da se nada najboljem s obzirom na to da je, prema njenom mišljenju, dobro uradila zadatke, dok Čedomir Mirković iz Lazarevca navodi da zbog  nedostatka vremena, ali i težine zadataka nije siguran u svoje rezultate.

Ministarstvo odbrane ulaže napore za unapređenje sistema školovanja na Vojnoj akademiji i Medicinskom fakultetu Univerziteta odbrane.  Doprinos tome su i novi studijski programi koje vojne škole razvijaju za studente iz civilstva. Interesovanje za upis u vojne škole je izuzetno veliko. Ove godine je na Vojnoj akademiji sedam kandidata konkurisalo na jedno mesto.



photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA