Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.05.2016.

Generalna proba svečanosti povodom Dana Vojske Srbije i Dana pobede



Bat vojničkih čizama i melodije marševa i koračnica odjekivali su naizmenično na zrenjaninskom Trgu slobode na kome je danas održana provera pripremljenosti jedinica za zajedničku svečanost povodom Dana Vojske Srbije i Dana pobede.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, nakon defilea jedinica, istakao je da se već nekoliko dana u Zrenjaninu pripadnici Vojske Srbije pripremaju kako bi dostojno obeležili dva velika praznika.

- Nije teško biti vojnik u Srbiji, kada imamo ovakve građane i ljude. Nije teško, ali je odgovorno, jer takvo poštovanje građana prema svojoj vojsci od nas zahteva da svaki dan budemo sve bolji, čvršći, i da našim građanima budemo garant njihove bezbednosti – poručio je general Diković.

Obraćajući se učesnicima svečanosti, general Diković je istakao da su oni izabrani, među mnogobrojnim pripadnicima Vojske Srbije, da ove godine, sa građanima Zrenjanina budu deo svečanosti kojom će se obeležiti dva značajna praznika. Načelnik Generalštaba, zahvalio je i Zrenjanincima na strpljenju, kao i na podršci Vojsci Srbije.

Pripremnim radnjama komandovao je načelnik Uprave za operativne poslove Generalštaba Vojske Srbije general-major Vojin Č. Jondić, koji je i komandant predstojeće svečanosti pod radnim nazivom „Begej 2016“.

Današnjoj „generalnoj probi“ pred svečanost koja će se održati u ponedeljak, prisustvovali su i predstavnici lokalne uprave, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i mnogobrojni građani.

U svečanosti na zrenjaninskom trgu, u ponedeljak, učestvovaće više od 1300 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. U statičnom delu biće prikazano modernizovano naoružanje i vojna oprema, a pojedina sredstva biće prikazana prvi put u javnosti. Novitet ove godine je i to što će prvi put u pešadijskom defileu učestvovati i podešelon vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka sa oružjem.


photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA