Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.04.2016.

Nastavak dobre saradnje u oblasti odbrane sa Francuskom



Intenzivnu saradnju u oblasti odbrane između Republike Srbije i Republike Francuske odražavaju aktivnosti sadržane u Planu bilateralne vojne saradnje za 2016. godinu, konstatovali su tokom potpisivanja Plana načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i izaslanik odbrane potpukovnik Olivije Ruane.

Sagovornici su se saglasili da je saradnja u oblasti učešća u multinacionalnim operacijama od velikog vojnog i političkog značaja, kao i da je potrebno iskoristiti potencijale za značajnije unapređenje saradnje u tom domenu, s obzirom na sve prisutnije rizike po bezbednost na regionalnom i globalnom planu.

Kapetan bojnog broda Konjikovac istakao je da vojno obrazovanje ostaje jedna od težišnih oblasti, što potvrđuje i dugogodišnje upućivanje srpskih oficira na školovanje i usavršavanje u prestižnim francuskim vojnim školama. On je naveo da će i ove godine pripadnici Vojne akademije prisustvovati završnoj fazi izvođenja strategijsko-operativne vežbe polaznika Ratne škole «Koalicija 2016», koja omogućava sagledavanje značaja diplomatije, medija, vladinih i nevladinih organizacija u podršci oružanim snagama u iznalaženju mogućih opcija tokom rešavanja kriznih situacija.

Potpukovnik Ruane je rekao da očekuje da će u narednom periodu biti nastavljena vojnoekonomska i saradnja u oblasti negovanja tradicija i obeležavanja godišnjica istorijskih datuma.