Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.04.2016.

Sastanak ministra odbrane sa rukovodstvom Opštine Ćuprija



Ministar odbrane Zoran Đorđević sa saradnicima danas je posetio Ćupriju gde je razgovarao sa predsednikom Opštine Ninoslavom Erićem i njegovim zamenikom Ilijom Paunovićem o preuzimanju Kluba Vojske Srbije u tom gradu i dela kasarne „Miodrag Novaković Džudža“.

- Sa predsednikom Opštine  razgovarali smo o tome koji su planovi Ministarstva odbrane sa objektima koji zanimaju lokalnu samoupravu. Kada je reč o Klubu Vojske Srbije, on jeste u Master planu i jeste za prodaju, a kasarna je za sada prema proceni Generalštaba potrebna Vojsci. Lokalna samouprava će poslati još jedan zahtev ka našem ministarstvu, a Savet za nepokretnosti će sa Generalštabom ponovo razmotriti potrebe i zauzeti stav i oko tog objekta – rekao je ministar posle sastanka.

On je objasnio da je primedba rukovodstva te opštine, a imaju je i neke druge lokalne samouprave, da je procenjena visoka cena Kluba Vojske Srbije i istakao:

- Republička direkcija za imovinu ima ideju da se organizuje okrugli sto u Srbiji kako bi se čule lokalne samouprave, da se vidi kakve probleme imaju i šta bi one ponudile kao rešenje. U svakom slučaju, Vojska je za to da se izađe u susret lokalnim samoupravama jer će se na taj način svakako podstaknuti lokalna privreda i industrija i njihov razvoj.

U poslednje dve godine Opština Ćuprija se u više navrata obraćala Ministarstvu odbrane sa jasno iskazanom zainteresovanošću za preuzimanje Kluba VS, ali sa primedbom na procenjenu vrednost. S tim u vezi zahtevali su procenu sudskog veštaka o trošku opštine, na šta im nije data saglasnost. Poslednji sastanak sa predstavnicima Opštine Ćuprija održan je 6. oktobra 2015. godine i na njemu je zaključeno da će Opština zatražiti da nadležna filijala Poreske uprave u Ćupriji ponovo razmotri svoju poslednju procenu.

Iz dokumentacije se vidi da je licitiran elaborat o Klubu Vojske Srbije predat 9. marta 2009. Republičkoj direkciji za imovinu, a da poslednja procena tržišne vrednosti iz novembra 2014. godine, na koju se Ministarstvo odbrane pozitivno izjasnilo, iznosi 1.512.299,52 evra.

Sastanku u Ćupriji su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić, brigadni general Jelesije Radivojević, zamenik komandanta Komande za obuku GŠ VS, predstavnici Uprave za infrastrukturu - Odeljenja za pripremu nepokretnosti po Master planu i Intervidovskog poligona „Pasuljanske livade“.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA