Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.03.2016.

Ministri Đorđević i Sertić posetili Prvu petoletku - namenska u Trsteniku



Ministri Đorđević i Sertić posetili preduzeće Prva petoletka -  namenskaMinistri odbrane i privrede Zoran Đorđević i Željko Sertić posetili su danas u Trsteniku preduzeće "Prva petoletka - namenska a.d.", koja obeležava 67 godina postojanja. Sastanku s rukovodstvom fabrike prisustvovali su pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradovića i načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major Bojan Zrnić. Ministri odbrane i privrede obišli su pogone fabrike, koji su 2008. godine izdvojeni iz Holdinga, i razgovarali s radnicima preduzeća.

Govoreći o uspešnoj poslovnoj godini fabrike, ministar Đorđević je istakao da "Prva petoletka - namenska" predstavlja važan segment odbrambene industrije Srbije i da će Vlada Republike Srbije i Ministarstvo odbrane nastaviti da je pomažu.

Ministri Đorđević i Sertić posetili preduzeće Prva petoletka -  namenska- Fabrika je od 2012. godine do danas napravila veliki iskorak. Ona danas izmiruje sve obaveze prema zaposlenima i državi, što je dobra vest, baš kao i činjenica da su prihodi u tom periodu udvostručeni, istakao je ministar i dodao da se očekuje i povećanje izvoza.

Đorđević je pohvalio menadžment trsteničke Namenske koji se u proteklom periodu "dobro razumeo" sa zaposlenima i uložio veliki trud i doveo fabriku na stabilne noge. Ministar Đorđević je istakao da će Petoletka, kroz saradnju sa ostalim fabrikama namenske industrije Srbije, dodatno napredovati.

Direktorka "Prve petoletke - namenska" Anđelka Atanasković rekla je da se fabrika uspešno izborila u veoma teškim uslovima u kojima posluje.

- Imamo vrlo raznolik program koji je bitan za državu. Od 2014. godine redovno isplaćujemo plate, plaćamo sve poreze i doprinose a, nakon trideset godina, uspeli smo da kupimo devet novih mašina što je veliki napredak za ovu fabriku, rekla je Atanaskovićeva i dodala da se to ne bi moglo bez pomoći države ali i razumevanja radnika.

Ministri Đorđević i Sertić posetili preduzeće Prva petoletka -  namenskaU sklopu svoje poslovne politike, Prva petoletka - namenska donela je odluku da, nakon već implementiranih standarda, ~SRPS/ISO~ 9001 i vojnog standarda ~SORS~, koji je kompatibilan sa NATO standardima iz te serije, integriše i standarde - Sistem upravljanja zaštitom životne sredine ~SRPS/ISO~ 14001, Sistem upravljanja bezbednošću i zdravljem na radu ~SRPS/ISO~ 18001 i Sistem upravljanja bezbednošću informacija ~SRPS/ISO /IECi~ 27001. Na taj način svrstala se među tri fabrike odbrambene industrije i remontnih zavoda koji imaju uvedene "integrisane menadžment sisteme". Ostale fabrike odbrambene industrije nalaze se u fazi intenzivnih priprema za uvođenje integrisanih menadžment sistema u svoje poslovanje.

"Prva petoletka namenska a.d.", koja je završila 2015. godinu sa prometom od preko milijardu i sto miliona dinara, zapošljava 630 radnika. Fabrika predstavlja značajan deo namenske industrije Srbije i važan je pregovarač Ministarstva odbrane i Vlade Republike Srbije sa Erbasom i ruskim partnerom za buduću saradnju na remontu helikoptera, u zavodu Moma Stanojlović, a predstavlja i bitan činilac u nabavci rezervnih delova za avijaciju uz važnog snabdevača Vojske Srbije u programu minobacača.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA