Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.03.2016.

Situacija u Obrenovcu pod kontrolom



Vlada Republike Srbije je na jučerašnjoj sednici proglasila vanrednu situaciju na teritoriji Srbije što je praktično omogućilo svim raspoloživim snagama, uključujući i Vojsku Srbije, da u najkraćem roku mogu da reaguju u slučaju ponovnih poplavnih talasa i ugrožavanja života i imovine ljudi.

U sklopu tih aktivnosti, danas su gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković, sa predstavnicima Sektora za vanredne situacije, Srbija voda, kao i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, obišli nasip Perilo na Zabrežju kod Obrenovca.

Uverivši se da radovi na dodatnom učvršćivanju Savskog nasipa teku prema planu, Siniša Mali je istakao da je situacija u ovom trenutku pod kontrolom, da je povišen vodostaj Kolubare i Peštana, ali su te reke za sada u koritu i ne postoji opasnost od izlivanja.

- Dobro je da su sa nama pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, koji, zajedno sa predstavnicima Gradskog i Opštinskog štaba za vanredne situacije, prate situaciju iz minuta u minut, pa ćemo reagovati ukoliko bude potrebno, rekao je gradonačelnik Mali.

Nasip je obišao i komandant Komande za razvoj Beogradske brigade, sa sedištem u kasarni Jakovo, potpukovnik Miroslav Stefanović, koji je istakao da su radi održavanja stalne gotovosti za brzu upotrebu jedinica Vojske u trećoj misiji, u svim kriznim štabovima, pa i u Obrenovcu, oficiri neprekidno na vezi sa kriznim štabom, čijim sednicama prisustvuju.

- Na osnovu toga, pratimo situaciju i spremni smo da brzo reagujemo, rekao je Stefanović i dodao da je trenutno stanje povoljno i nema opasnosti ali da se situacija prati iz minuta u minut kako bi se postojećim snagama i sredstvima, ukoliko bude potrebno, pružila pomoć i zaštitili ljudi i imovina.

Pripadnici Vojske Srbije nastavili su danas da pomažu građanima i u svim poplavljenim opštinama. Ljudstvo, mehanizacija i inžinjerijske mašine angažovani su u opštinama Lučani, Novi Pazar, Čačak, Raška, Arilje, Bajina Bašta, Kosjerić, Požega i Kragujevac.



photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA