Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.02.2016.

Zasedanje mešovite srpsko-alžirske komisije




Četvrto zasedanje mešovite srpsko-alžirske komisije za saradnju u oblasti odbrane počelo je danas plenarnim zasedanjem u kasarni „Topčider“.

Sednici su prisustvovali ambasador NDR Alžir, izaslanik odbrane Alžira u Srbiji, članovi srpske i alžirske delegacije i predstavnici preduzeća Jugoimport-SDPR.

Prisutnima su se obratili kopredsednik srpskog dela mešovite komisije general-major prof. dr Mladen Vuruna i kopredsednik alžirskog dela general-major Abdelhamid Gris.

General Vuruna je istakao da saradnja Srbije i Alžira obiluje izuzetnim razumevanjem te je podsetio na istoriju dobrih odnosa dveju zemalja i zahvalio na velikoj podršci koju Alžir pruža Srbiji u svim važnim segmentima.

Za Ministarstvo odbrane Srbije ova poseta je od izuzetnog značaja, jer saradnja u oblasti odbrane naše dve zemlje ima uzlazni trend i predstavlja najrazvijeniji oblik bilateralne saradnje. Cilj našeg četvrtog zasedanja je dalje unapređenje i produbljivanje strateškog partnerstva, identifikacija novih oblasti saradnje od zajedničkog interesa i potpisivanje plana aktivnosti srpsko-alžirske vojne saradnje u 2016. godini, rekao je kopredsednik srpskog dela mešovite komisije.
 
Prema rečima generala Grisa, u saradnju Srbije i Alžira prethodne tri godine uloženo je mnogo napora i truda obe strane mešovite komisije za saradnju oblasti odbrane. Najvažnije oblasti saradnje su, kako kaže general, vojna, obrazovna, industrijska i saradnja u oblasti istraživanja i razvoja.

- Uveren sam da će dobrom voljom, trudom i radom odnosi biti sve jači i da će postati dobar model saradnje koja će biti veoma plodna i obostrano korisna, poručio je general Gris.

Dvodnevno zasedanje obuhvata analizu realizovanih aktivnosti u 2015. godini, razmatranje plana aktivnosti srpsko-alžirske saradnje u oblasti odbrane u 2016. godini i rezime saradnje u oblasti vojne industrije, vojnog obrazovanja, vojne medicine i vojno-vojne saradnje.

Posle plenarnog zasedanja planiran je rad četiri potkomiteta.

 
photoFOTOGALERIJA