Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.02.2016.

140 godina Vojnogeografskog instituta



140 godina Vojnogeografskog institutaSvečanim skupom u prostorijama Vojnogeografskog instituta obeleženo je 140 godina postojanja te naučno-istraživačke ustanove i isto toliko godina geodetske službe. Skupu je prisustvovao zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, načelnici ostalih uprava Generalštaba, predstavnici institucija sa kojima VGI sarađuje, te penzionisani i aktivni pripadnici Instituta.

Čestitajući vojnim geodetama praznik, general Draganić je rekao da su VGI i geodetska služba naše vojske od osnivanja do danas ostvarili značajne rezultate, kojima mogu da se ponose i bogatije vojske od naše.

-Vi idete u korak sa srodnim službama najmodernijih vojski. U izradi geotopografskog materijala primenjujete najsavremeniju digitalnu tehnologiju i poštujete sve relevantne standarde vaše struke. Dajete značajan naučni doprinos našem društvu, realizujete projekte od vojnog i opštedruštvenog značaja i sarađujete sa domaćim i inostranim srodnim ustanovanma i institucijama. Svojim radom doprinosite da Vojska Srbije svoje zadatke može da izvrši na najbolji mogući način, rekao je general Draganić.

O rezultatima koje je VGI ostvario u proteklih 140 godina govorio je načelnik Instituta pukovnik doc. dr Stevan Radojčić i istakao dva najznačajnija. Najpre, topografski premer 140
 godina Vojnogeografskog institutaKraljevine Srbije, koji je izvršen od 1881. do 1892. u razmeru 1:50.000, a na osnovu koga je urađena Đeneralštabna karta Kraljevine Srbije u razmeru 1: 75.000, i kao drugi najveći projekat u istoriji VGI i geodetske službe – premer Jugoslavije i izrada topografske karte u razmeru 1:25.000.

Pukovnik Radojčić potsetio je da je VGI projektovao i razvio prve trigonometrijske, nivelmanske, gravimetrijske i GPS mreže na celoj državnoj teritoriji, prvi izvršio sistematski premer Srbije i na osnovu njega izradio prve krupnorazmerne topografske karte, vršio prva naučna istraživanja u oblasti geodezije, kartografije i srodnih disciiplina, prvi primenio metološka ispitivanja geodetskih merila, prvi štampao karte ofset-tehnologijom, izradio prve reljefne karte, prvi izradio digitalnu kartu Srbije i digitalni model visina visoke rezolucije, prvi uspostavio centralnu bazu podataka...

140 godina Vojnogeografskog institutaDanas su projektovali potpuni redizajn njihovog geotopografskog materijala – od nove matematičke osnove, preko novog razmernog niza topografskih karata, novih formata i nove podele na listove, do novog vanokvirnog sadržaja. Tako će Ministarstvo i Vojska dobiti savremenije, jeftinije i na relevantnim međunarodnim standardima zasnovane karte, dinamikom koja je, kako je istakao pukovnik doc. dr Radojčić, već određena.

-Kakav rezultat budemo imali po ovom pitanju, takvo će mesto sadašnja generacija i dobiti u istoriji geodetske službe i VGI – rekao je načelnik VGI.

Za postignute rezultate u radu, a povodom značajnog jubileja, načelnik GŠ VS general Ljubiša Diković dodelio je Institutu plaketu Vojske Srbije. Plaketu je načelniku VGI uručio general-potpukovnik Jovica Draganić.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA