Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.02.2016.

Načelnik Generalštaba razgovarao sa načelnikom Štaba Komande združenih snaga NATO iz Napulja



Načelnik Generalštaba razgovarao sa načelnikom Štaba Komande združenih snaga NATO iz NapuljaGenerali Diković i Di Marko ocenili su da je saradnja Vojske Srbije i Združenih snaga NATO Napulj dobra, što potvrđuje i angažovanje jednog pripadnika Vojske Srbije na partnerskoj štabnoj poziciji za Koncept operativnih sposobnosti.

Na sastanku je istaknuto da je u novom ciklusu angažovanja Republike Srbije u Konceptu operativnih sposobnosti deklarisana jedna inžinjerijska četa, kao i da su sve jedinice Vojske Srbije deklarisane u prvom ciklusu angažovanja u tom konceptu ocenjene kao borbeno spremne i osposobljene za izvršavanje zadataka u zoni multinacionalnih operacija pod mandatom UN i EU.

Razgovarajući o bezbednosnoj situaciji u regionu, generali Diković i Di Marko su Načelnik Generalštaba razgovarao sa načelnikom Štaba Komande 
združenih snaga NATO iz Napuljasaglasni da je za suprotstavljanje bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama, i očuvanje bezbednosti neophodna saradnja bezbednosnih institucija svih država u regionu.

General Diković je rekao da Vojska Srbije i KFOR imaju veoma dobru saradnju, a posebno je naglasio značaj i odgovornost KFOR-a za bezbednost na Kosovu i Metohiji.

General Di Marko je juče prisustvovao svečanoj primopredaji dužnosti šefa NATO vojne kancelarije za vezu, a danas će, na poziv Vojne akademije, održati predavanje slušaocima Visokih studija bezbednosti i odbrane i Generalštabnog usavršavanja, na temu: „NATO Saveznička komanda Združenih snaga Napulj – aktuelne operacije i izazovi budućnosti“.