Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.02.2016.

Saradnja sa Evropskom odbrambenom agencijom



Državni sekretar Zoran Đorđević sastao se danas sa direktorom Direktorata za sposobnosti, naoružanje i tehnologije Evropske odbrambene agencije brigadnim generalom Piterom Raundom.

Saradnja sa Evropskom odbrambenom agencijomTokom sastanka razmenjena su mišljenja o ostvarenoj i planiranoj saradnji Republike Srbije sa Evropskom odbrambenom agencijom, sa posebnim osvrtom na oblasti saradnje pod okriljem Direktorata za sposobnosti, naoružanje i tehnologije.

Državni sekretar Đorđević je konstatovao da aktivnim doprinosom Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU i konkretno saradnjom sa Evropskom odbrambenom agencijom Republika Srbija namerava da ostvari veći stepen interoperabilnosti sa državama članicama EU i unapredi kapacitete za čiji je razvoj neophodna podrška država članica Evropske unije.

Đorđević je izrazio zadovoljstvo ostvarenom saradnjom sa Evropskom odbrambenom agencijom koja, u periodu od uspostavljanja saradnje do danas, beleži značajan uzlazni trend, i ukazao na konkretne rezultate ostvarene učešćem predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u okviru Projektnog tima za borbu protiv improvizovanih eksplozivnih naprava (PT-CIED).

Sagovornici su se saglasili u vezi očekivanja da će dalja konkretizacija i operacionalizacija započete saradnje doprineti unapređenju vojnih i odbrambenih sposobnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, i u tom cilju izrazili uverenje da će predstojeća poseta izvršnog direktora Evropske odbrambene agencije, planirana za april, dati značajan podstrek ostvarivanju konkretnih rezultata.

Tokom dvonevne posete Ministarstvu odbrane i Republici Srbiji, brigadni general Raund imaće brojne susrete i posetiti Upravu za odbrambene tehnologije SMR, Upravu za planiranje i razvoj (J-5) Generalštaba Vojske Srbije, Vojnotehnički institut i Centar ABHO u Kruševcu.

photoFOTOGALERIJA